Hai să ne uităm pe niște cifre #Covid-19 și apoi să ne imaginăm chestii

Dar înainte de toate închide televizorul. Sau ține-l pornit numai pe Netflix. Abandonează social media pentru o vreme sau intră doar pe Instagram, unde viața e în continuare frumoasă, avem și acum tone de poze cu bloggerițe pline de succes, buci și țâțe, care vizitează cele mai frumoase locuri de pe planetă, acolo unde virusul încă n-a penetrat. Chiar vorbesc serios, e musai să nu mai urmărești știrile ca să nu te ia de cap. Ce se derulează acum pe ecrane e mai periculos decât virusul în sine.

Ok, ai pus pe mute tot zgomotul morbid din social media? Perfect. Acum hai să ne uităm la cifrele astea:

Sursa aici

Sincer m-aș fi bucurat să aflu că raportul vindecați / decedați este 13 la 1 (și asta calculându-i doar pe cei care au fost diagnosticați oficial, pentru că mulți iau virusul ăsta și se vindecă fără să aibă habar) de la o televiziune de știri, oricare ar fi fost ea, care ar fi putut titra în BREAKING NEWS ceva de genul PESTE 70.000 DE BOLNAVI S-AU VINDECAT DEJA, dar la TV și în ziare se vorbește exclusiv și non-stop numai despre câți au mai murit și ce restricții au mai apărut prin lume. Și nu uitați că de cele mai multe ori titlul spune "Un alt pacient infectat cu noul virus a decedat astăzi", deși el poate că avea alte 3 boli letale care i-au adus sfârșitul și doar s-a întâmplat să ia și Corona între timp. Ai fi extrem de naiv să crezi că presa nu te poate manipula în acest hal.

Un alt lucru care mi se pare suspect (e pură speculație, recunosc) este faptul că nu am auzit nici măcar un nume, nu am văzut nici măcar o poză, nu am văzut nici măcar un interviu cu familia unei persoane care a murit din cauza virusului. La cât de mult se screme presa pentru senzațional și scaremongering chiar mi se pare foarte suspect că nu dăm deloc peste așa ceva.

Dar hai acum să facem următorul exercițiu de imaginație: la știri vedem numai știri pozitive, numai date despre cei care se vindecă, numai interviuri cu oameni care au experimentat virusul ăsta ca pe o banală răceală și așa mai departe. Hm, cum ar fi? Parcă efectul asupra creierului tău nu ar mai fi atât de catastrofal, așa-i?

Acum hai să facem un alt exercițiu de imaginație. Este chiar foarte simplu. Pune în loc de acest fucking Covid orice altceva vrei tu. Dacă ești blocat pe moment, uite, te ajută imaginea de mai jos. De fapt dă click sub poză acolo pe sursă, pentru că numerele astea se schimbă în timp real. 


Sursa aici

All set? Hai să începem cu gripa, acest seasonal flu menționat de toată lumea, pentru că e foarte ușor de comparat cu Corona. Aoleu, ce naiba scrie acolo, nu văd bine? Aproape 100.000 morți de gripă anul ăsta? Bă, ești nebun? Stai așa că mă ia rău de cap acum. Presa, nu se aude?! Avem o situație mega catastrofală aici!

97.750 DE OAMENI AU MURIT DE GRIPĂ ÎN ACEST AN!

Ăsta este titlul potrivit, nu poate fi altfel! Suntem terminați, my friend! Vom crăpa toți de gripă, e clar, nu există scăpare! De fapt stai așa, că dacă nu te dă gata gripa, poate te lovește HIV/AIDS. Adică SIDA, pe românește. Păi nu vezi câți au murit din cauza acestui virus numai anul ăsta? 338.162!

338.162 DE MORȚI CAUZATE DE SIDA ÎN 2020!

Nu nu nu, ceva nu e în regulă! SIDA era la modă prin anii '80 - early '90, de atunci n-am mai auzit nimic de ea. Credeam că a dispărut sau ceva? Nu? Hm, nu prea. De altfel HIV este pandemic de vreo 3 decenii, singura diferență dintre el și Covid fiind că acum nu mai vorbește nimeni despre, deși numai în 2018 a omorât vreo 770.000 de umanoizi. Sorry, HIV mate. La modă acum e o răceală care face mult mai puțin prăpăd ca tine, dar tu nu mai sperii de mult pe nimeni așa că ne vom axa pe răceala asta o perioadă!

Uite, realizez că cifrele astea te sperie rău de tot și, nervos fiind, ți-ai aprins o țigară, dar să știi că tot din tabelașul ăla aflăm că deja au murit peste 1.000.000 de oameni din cauza fumatului numai în aceste 74 de zile trecute de la Revelion încoace, prin urmare știrea "adecvată" din ziare ar putea fi:

1.005.602 DEATHS CAUSED BY SMOKING IN 2020!
QUIT SMOKING NOW IF YOU WANT TO LIVE! 
THERE IS NO ESCAPE!

Ironic, chiar n-ar fi nimic rău în asta. O astfel de campanie chiar nu ar dăuna nimănui. Eh, ar dăuna companiilor de țigări care produc catralioane de pe urma fumătorilor, prin urmare nu vei vedea niciodată în presă astfel de titluri bombastice. Și nici că peste 1.600.000 au murit deja de cancer. Dacă cifra asta ți-ar fi băgată pe gât zilnic pe toate canalele, crede-mă că ai deveni ipohondru și te-ai duce săptămânal să-ți faci analizele, fiind convins că nu vei putea evita un cancer. Sau dacă, just for fun, aș iniția o campanie în care te-aș bombarda cu accidentele domestice (care cauzează vreo 6.000 de decese anual), ai deveni obsedat să nu aluneci în cadă sau să nu-ți prinzi biluțele în ușă (sau ceva mai drastic, ups).

Pe ce alegi să te focusezi? Asta e întrebarea.

Serios. Ai deveni foarte repede obsedat de orice posibil pericol care îți este servit constant, într-o formă sau alta, indiferent care este probabilitatea reală ca acel pericol să-ți fie letal. Așa cum acum ești obsedat de Corona și nimic altceva nu mai există. Am uitat de Brexit, de politicienii corupți și incompetenți, am uitat de global warming și până și de problemele de la job. Corona este singurul nostru inamic pentru că asta ni se vinde acum.

Da, știu, e un virus nou, încă nu știm ce și cum, poate fi mai periculos decât gripa, e bine să prevenim și să-l nimicim cât mai repede. De acord cu toate astea. Dar dacă te dai un pas în spate, respiri și analizezi la rece ce se întâmplă, n-ai cum că nu remarci că mega isteria care a cuprins planeta e extrem de disproporționată în raport cu pericolul real (și cu alte pericole mai sus menționate). Ceva e total pe dos aici.

Așa că încheiem cu aceeași idee cu care am început: cel mai bun lucru pe care poți să-l faci, exceptând desigur mijloacele de prevenire pe care cu toții le visăm deja, este să încetezi să mai urmărești presa și social media. Stop it now. Și dă unfollow fără milă tuturor amicilor care postează prea mult pe temă. I did. Este de ajuns să intri pe site-urile oficiale / guvernamentale să mai iei un update din când în când, în rest ar fi minunat dacă ai ignora isteria asta și te-ai ocupa doar cu filme, PlayStation și orice altă activitate inofensivă.

Hai că vine primăvara și poate că vom scăpa cât mai repede de nebunia asta. 😉


Comments

  1. Corect de la început pana la final! Jos pălăria!

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele