Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite

screenanarchy.com
Dacă în urmă cu o lună vă spuneam că n-am rezistat mai mult de 20 de minute la Parasite, ei bine între timp acest film, care pe toate canalele este numit A MASTERPIECE, GENIAL, CEL MAI BUN FILM AL DECENIULUI, ONE OF THE BEST EVER și toate epitetele adiacente, a intrat între timp în istorie drept primul film vorbit în non-English care câștigă Oscar pentru Cel Mai Bun Film. Așa că mi-am zis că nu-i cazul să mor prost și că trebuie să fac un efort să văd și eu acest film absolut mega hyper genial supercalifragilistic work of art. 

Ok. Acum că l-am văzut, aș putea practic rezuma totul în reacția de mai jos:


Dar hai totuși să elaborăm un pic. Doar un pic, nu prea mult. Faza tare e că dacă luna trecută am renunțat să mă uit la mizeria asta după numai 20 de minute pentru simplul fapt că părea un film pretențios și plicticos, acum că l-am văzut integral pot spune că motivele pentru care merită dismiss sunt de fapt mult mai crunte.

De unde să încep? Pentru mine cea mai aiuristică treabă a fost reprezentată de faptul că la una din două scene dai peste o fază super implauzibilă. Atât de implauzibilă încât îți vine să oprești filmul și să-ți spui "Stai așa, e o glumă, nu? N-au putut scrie un scenariu atât de inept, cu siguranță." Practic totul este atât de tras de păr încât nu mai rămâi cu păr de care să tragi. A chelit subiectul.

Doi la mână, veți citi peste tot despre mesajele subliminale, metaforele geniale și alte căcaturi de gen. Neah. Nici vorbă. Kim Jong-un ăsta, Boom Boom sau cum puța calului îl cheamă (stai să caut, așa, Bong Joon Ho!), scenarist și regizor deopotrivă, a știut una și bună, anume "Voi face un film care va rezona cu plebea, cu săracii și sărăntocii care urăsc bogații, și-l voi face în așa fel încât să pară o satiră despre inegalitățile și nedreptățile din societate". Și nici nu cred că i-a venit foarte greu să transmită asta, pentru că deși satira lui este fie non-existentă fie foarte prost plasată, la prostimea ușor impresionabilă a prins imediat.

"Genial! Este o capodoperă! Cel mai bun film ever!"

Filmul are și complet idioata pretenție să te facă să simpatizezi cu familia de săraci și hoți (but why would you?), în timp ce inevitabil familia de bogătani este pusă în registrul băieților răi. Yet again, but why? În afara naivității lor (extrem de implauzibilă ea de fel) și a unui ușor snobism, oamenii ăia chiar nu au nimic detestabil. Dar Boom Boom Bong Bong, acest mic Tarantino wannabe, vrea practic să-l facă pe privitor să deteste oamenii cu bani pentru simplul fapt că au bani.

Character development? Aproape zero. Emoție, implicare? Zero total. Sex și violență fără nicio legătură cu pomul de iarnă, plasate acolo doar pentru a șoca? Avem. Un mic plot twist? Avem. Este exact ce are nevoie săracul cu duhul care-ți privește filmul pentru a-l considera genial. Și un mic wow moment la final, nu contează că e mega implauzibil; pune momentul ăla acolo și ușor impresionabilul spectator va rămâne paf. Sub impulsul momentului se va repezi pe imdb.com și va scrie repede o cronică în care va decreta filmul ca fiind o operă de artă. Ca în cazul acelui supralicitat The Shawshank Redemption, pe care mulți îl consideră cel mai tare film din parcare pentru că s-au emoționat când au aflat că personajul principal și-a săpat un tunel prin închisoare cu lingurița.

Da', boss, dar totuși filmul ăsta tocmai a câștigat Oscarul! E cel mai bun film al anului!

Sictir. A luat Oscar dintr-un singur motiv: diversity. Ai auzit de laba asta cancerigenă care ne tâmpește ca umanoizi? Premiile, joburile, recunoașterile de tot felul nu se mai dau neapărat pe merit în epoca actuală. Ideea e să dai la toată lumea câte ceva, ca să nu se simtă nimeni exclus. Nu uita negrii (și orice altă rasă non-white), homosexualii, femeile și totul e ok, perfect balansat, chiar dacă nu neapărat corect.

Serios și fără nicio patimă: filmul ăsta nu merită mai mult de nota 5. Dacă vreți să citiți și câteva cronici care nu mustesc de A MASTERPIECE, GENIAL, CEL MAI BUN FILM AL DECENIULUI, AN INSTANT CLASSIC (sunt foarte greu de găsit), intrați aici și aici. În rest, dacă te-ai uitat la Parasite și îl consideri genial, dă-mi un mesaj în privat pentru că-ți pot oferi tratament intravenos.


Comments

  1. Ce alt rahat umanoid ia ca si axioma faptul, ca bogatii-s nenorociti si saracii-s oameni buni, decat un bolsevic care isi cauta cu lumanarea biletul pentru un tur gratuit cu un elicopter din Chile? Lua-v-ar Pinochet gatul! Metaforic, desigur, ca nu instigam la violenta pe acest blog.
    Si daca te uiti mai bine, cine instiga impotriva bogatilor, in numele egalitatii si umanitatii? Neo-bolsevicii milionari si miliardari, care se ascund sub eufemisme ca si liberal, social-democrat, umanist.

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?