Thursday, 23 May 2019

De ce am votat la europarlamentare

Pentru simplul fapt că mersul în sine la vot îmi creează o senzație extraordinară de apartenență. Vin de la muncă, mă dau jos din bus, trag la o școală de aici din cartier și îmi văd numele pe liste. Și mă simt de aici, din filmul ăsta. Oamenii ăștia chiar trag de mine să votez, nu doar îmi oferă acest drept deși încă nu sunt cetățean britanic.

Pentru că da, mă refer la europarlamentarele britanicilor și nu la alegerile românilor, la care nu aș participa nici dacă aș fi plătit. Așa cum am votat la alegerile pentru primarul Londrei și alte alegeri locale de aici din cartier, azi (joia, da, așa votează ăștia) am votat la europarlamentarele astea de circ, pentru că în cazul în care n-ați uitat britanicii se chinuie de 3 ani să iasă din UE și cum încă n-au reușit acum trebuie să trimită un nou set de parlamentari la Brussels.

Dar nu-mi pasă de asta. Și sunt convins că votul meu nu contează, așa cum nici votul tău nu contează absolut deloc și băiatul ăsta încearcă iar să ne explice acest adevăr simplu. Însă când intru în cabina de vot e o recunoaștere a faptului că eu acum aparțin acestui loc.