Leaving Neverland ni-l prezintă pe Michael Jackson drept pedofilul care în mod indubitabil a fost

Dacă nu ați auzit de acest documentar, vi-l recomand. Este făcut de HBO și a apărut foarte recent. În mod evident a învolburat deja apele foarte mult. Timp de 4 ore acest documentar relatează cu lux de amănunte poveștile a doi băieți (actualmente adulți), fără legătură între ei, care pretind că au fost abuzați sexual de către Jackson, vreme de mai mulți ani la rând. 

Ca o simplă coincidență, când am postat pe blog concertul de la București din 1992 nu știam că acest documentar "e pe vine". Aseară l-am urmărit cu sufletul la gură și chiar n-am realizat când au trecut cele 4 ore. După ce îl veți vedea o să vă dați seama că aceste 4 ore au fost într-adevăr necesare pentru a construi foarte bine poveștile și pentru a plasa totul foarte bine în context. Totodată am început să înțeleg și de ce este foarte greu pentru un individ abuzat sexual să iasă în public cu povestea și de ce uneori aceste lucruri apar la lumină numai după foarte mulți ani. Ca o paranteză. relativ recent am avut un caz similar aici în UK: mai mulți foști fotbaliști au mărturisit că au fost abuzați sexuali de anumiți antrenori, cu foarte mulți ani în urmă.

thedailybeast.com
MJ cu familia lui Wade Robson (cu pălărie),
unul dintre cei doi bărbați din
documentar care fac dezvăluiri
Între noi fie vorba acum: ați fost vreodată convinși că Michael Jackson e nevinovat? Că nu a abuzat niciodată un copil? Aveați nevoie de dovezi că este un pedofil? Credeți că a ieșit atâta fum fără foc vreme de peste 20 de ani? Vi s-a părut în regulă faptul că petrecea atât de mult timp cu copii, că dormea cu ei în pat și alte chestii realmente deviante din zona asta? Eu zic că lucrurile erau de mult timp clare. La fel de clar cum este și faptul că s-a căsătorit de două ori doar de fațadă și că acei copii (nicidecum mulatri cum ne-ar spune logica) care vezi doamne sunt ai lui de fapt nu sunt ai lui.


De altfel numai vizionând acest documentar vei fi frapat de cât footage există (video & photo) cu Jackson și diverși băieți, cu el pe scenă, cu el acasă, cu el în avion, cu el în hotel, cu el în limuzine. Numai chestia asta e suficientă pentru a te pune pe gânduri. Iar aici a fost și vina părinților, care au acceptat aceste situații și care, fie din prostie, fie dintr-un starstruck de altfel recunoscut sau din interes, au ignorat ceea ce se petrecea în spatele ușilor bine închise ale dormitoarelor acestui pedofil.

În final rămânem cu un debate: este cazul acum să-l renegăm pe Michael Jackson, să-i ardem CD-urile și să-i interzicem muzica la TV și la radio? Deja unii s-au apucat să facă asta. Este oare diferit cazul lui față de, hai să zicem, cazul lui Kevin Spacey? Am ales acest exemplu pentru că este foarte recent și mai ales pentru faptul că Spacey este deja interzis peste tot și practic cariera lui a fost îngropată. Dacă mă întrebați pe mine, diferența majoră constă în faptul că Jackson a abuzat copii care nu aveau nici discernământul și nici capacitatea fizică să protesteze. Una e să abuzezi un copil și alta e să pui palma pe cur unui adult, cum înțeleg că mai făcea Spacey. Situația mi se pare mult mai gravă în primul caz.

Oricum, deși în forul meu interior nu am nicio îndoială că Michael Jackson a fost un ciudat și un pedofil care ar fi trebuit ținut undeva la răcoare niște foarte mulți ani, muzica sa rămâne. O putem savura în continuare? Probabil că da. Concertul de la București pe care l-am menționat recent va rămâne una dintre cele mai frumoase amintiri artistice pentru zeci de mii de oameni. Albumul Dangerous va rămâne unul dintre preferatele mele all-time. Iar solo-ul de chitară din Give In to Me, deși nu-i aparține lui Jackson ci lui Slash, este probabil preferatul meu din toate timpurile. Se schimbă cumva toate astea doar pentru că MJ a fost un pedofil? Nu prea mult. Putem delimita artistul de om? Nu strică să încercăm. Până la urmă nu sari cu el în pat, ci doar îi asculți muzica.

Habar n-am. Nu zic că e bine sau rău într-un fel sau altul. Încerc doar să rămân cu mintea deschisă și să nu arunc la gunoi tot ce a fost legat de acest suflet trist și neadaptat numit Michael Jackson.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"