Friday, 22 March 2019

Ce surpriză, Brexit-ul se amână!

Îi râd și curcile pe britanici, după ce în urmă cu 3 ani s-au bătut cu cărămida în piept că-s mari și tari și-și iau țara înapoi și devin independenți, iar acum s-au milogit de UE să le amâne Brexit-ul (setat inițial pentru 29 martie) pentru că se confruntă cu o varză totală și nimeni nu știe să gestioneze această situație care nu ar fi trebuit să existe de la început. Până una alta eu sunt în grafic: ca cetățean european care locuiește în UK nu am fost niciodată interesat de ieșirea din UE și mai mult decât atât am pus pariu cu tata că Brexit-ul nu se va produce (eu zic deloc, dar am setat ca deadline pentru pariu 31 decembrie 2020). 

Este de-a dreptul epuizant să ții pasul cu știrile, dezbaterile și speculațiile despre Brexit și implicit cu greu mai sunt în stare s-o fac, dar dacă nu ați aflat "the latest developments" vi le spun eu pe scurt:


  • UE va aproba amânarea Brexit-ului, dar extrensia astfel acordată va depinde de punctul de mai jos. Și astfel:
  • Săptămâna viitoare Theresa May va încerca (pentru a 3-a oară, for fuck's sake) să obțină în parlament aprobarea acelui "deal" cu UE pe care l-a agreat. Sunt șanse foarte mici să facă asta, prin urmare vom avea teoretic Brexit pe 12 aprilie (dacă deal-ul vieții nu trece) sau pe 22 mai (dacă deal-ul trece). 
  • Cei trei mușchetari de la UE (Tusk, Juncker și Barnier) spun și acum foarte clar că Articolul 50 poate fi revocat oricând și toată șarada asta numită Brexit anulată. 
  • Am ajuns la concluzia că Theresa May este fie diabolică și are ceva ași în mânecă sau plan secret și va deturna Brexit-ul într-un final, prostindu-ne pe toți, fie este pur și simplu idioată. Cale de mijloc nu prea mai e. Ea o ține una și bună de 3 ani: "The will of the people! Poporul a votat Brexit, o să le ofer Brexit!" Dar stai așa, coană May, că e și un context aici, nu putem privi cu ochelari de cal o problemă atât de complexă. Și contextul spune chestii gen a) implementarea rezultatului referendumului nu este obligatorie prin lege; b) campania pro Leave a mințit și manipulat (este demonstrat oficial); c) Brexit-ul în sine va reprezenta o calamitate economică, socială și politică. Și altele. Asta înseamnă context, cucoană. 

Nope. Ea știe una și bună. "The will of the people!" Să mori tu? Muiere, e un dezastru, oprește-te! Sau dă-ți dracu' demisia! "Nope, I need to deliver on the people's vote!" May este exact ca un disc stricat.

Și e cu atât mai ironic cu cât e foarte posibil ca în acest moment the will of the fucking people să încline pro Remain. Jbang!

Mda, nu prea mai pot cu subiectul ăsta. Orice e posibil, dar sper că într-un final vor renunța la Brexit și se vor întoarce la Brussels cu coada între picioare. Și de ce nu, poate chiar în pași de dans!