Ce surpriză, Brexit-ul se amână!

Îi râd și curcile pe britanici, după ce în urmă cu 3 ani s-au bătut cu cărămida în piept că-s mari și tari și-și iau țara înapoi și devin independenți, iar acum s-au milogit de UE să le amâne Brexit-ul (setat inițial pentru 29 martie) pentru că se confruntă cu o varză totală și nimeni nu știe să gestioneze această situație care nu ar fi trebuit să existe de la început. Până una alta eu sunt în grafic: ca cetățean european care locuiește în UK nu am fost niciodată interesat de ieșirea din UE și mai mult decât atât am pus pariu cu tata că Brexit-ul nu se va produce (eu zic deloc, dar am setat ca deadline pentru pariu 31 decembrie 2020). 

Este de-a dreptul epuizant să ții pasul cu știrile, dezbaterile și speculațiile despre Brexit și implicit cu greu mai sunt în stare s-o fac, dar dacă nu ați aflat "the latest developments" vi le spun eu pe scurt:


  • UE va aproba amânarea Brexit-ului, dar extrensia astfel acordată va depinde de punctul de mai jos. Și astfel:
  • Săptămâna viitoare Theresa May va încerca (pentru a 3-a oară, for fuck's sake) să obțină în parlament aprobarea acelui "deal" cu UE pe care l-a agreat. Sunt șanse foarte mici să facă asta, prin urmare vom avea teoretic Brexit pe 12 aprilie (dacă deal-ul vieții nu trece) sau pe 22 mai (dacă deal-ul trece). 
  • Cei trei mușchetari de la UE (Tusk, Juncker și Barnier) spun și acum foarte clar că Articolul 50 poate fi revocat oricând și toată șarada asta numită Brexit anulată. 
  • Am ajuns la concluzia că Theresa May este fie diabolică și are ceva ași în mânecă sau plan secret și va deturna Brexit-ul într-un final, prostindu-ne pe toți, fie este pur și simplu idioată. Cale de mijloc nu prea mai e. Ea o ține una și bună de 3 ani: "The will of the people! Poporul a votat Brexit, o să le ofer Brexit!" Dar stai așa, coană May, că e și un context aici, nu putem privi cu ochelari de cal o problemă atât de complexă. Și contextul spune chestii gen a) implementarea rezultatului referendumului nu este obligatorie prin lege; b) campania pro Leave a mințit și manipulat (este demonstrat oficial); c) Brexit-ul în sine va reprezenta o calamitate economică, socială și politică. Și altele. Asta înseamnă context, cucoană. 

Nope. Ea știe una și bună. "The will of the people!" Să mori tu? Muiere, e un dezastru, oprește-te! Sau dă-ți dracu' demisia! "Nope, I need to deliver on the people's vote!" May este exact ca un disc stricat.

Și e cu atât mai ironic cu cât e foarte posibil ca în acest moment the will of the fucking people să încline pro Remain. Jbang!

Mda, nu prea mai pot cu subiectul ăsta. Orice e posibil, dar sper că într-un final vor renunța la Brexit și se vor întoarce la Brussels cu coada între picioare. Și de ce nu, poate chiar în pași de dans!
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"