Tipuri de atașament în relații

Am descoperit recent treaba asta și mi se pare foarte interesantă pentru că explică multe chestii legate de partenerii pe care involuntar ți-i alegi, de cum relaționezi apoi cu ei și totodată de ce repeți mereu aceleași greșeli (sau hai să le spunem patterns). Probabil că mulți dintre voi au auzit deja despre aceste tipuri de atașament, dar dacă nu sunteți familiari cu ideea aveți ocazia acum să aflați despre ea.

Te-ai surprins vreodată întrebându-te furios (sau furioasă) de ce atragi numai ticăloși în viața ta, de ce te cuplezi numai cu bărbați căsătoriți sau dezinteresați sau de ce în viața ta apar numai "nepregătiți" (ca să citez o bună prietenă)? Răspunsul e mai simplu decât crezi. 

thepowermoves.com


Teoria legată de tipurile de atașament a apărut în 1970. Practic o tanti psiholog pe numele ei Mary Ainsworth a venit și a zis că există 4 tipuri de atașament și că oricum ai da-o te încadrezi într-unul din astea patru sau într-o combinație a două astfel de tipuri. Astfel avem așa:


  • Secure (ăsta e cel mai miștoc și este întâlnit la cei care sunt siguri pe ei și n-au nevoie de partener să le confirme chestii)
  • Anxious (desigur, aici îi avem pe cei care nu sunt prea siguri pe ei, au un self-esteem scăzut, se tem că vor fi părăsiți și înșelați, au tendința de a fi posesivi etc.)
  • Avoidant Dismissive (ăștia-s partenerii care nu se prea implică emoțional și lasă senzația de răceală)
  • Avoidant Fearful (la fel, nici tipul ăsta nu se implică, dar are chiar un grad mai ridicat de rezistență și de multe ori evită cu totul relațiile, are probleme cu intimitatea, nu are încredere în nimeni etc.)

În fine, puteți căuta chestiile astea pe Google și veți găsi tone de articole și clipuri pe temă care vă vor lămuri. Iar dacă vreți să aflați în ce tip vă încadrați, există teste (cum ar fi ăsta), deși este posibil să realizați instant ce tip de atașament posedați dacă sunteți corecți cu voi înșivă. E bine să notăm și faptul că atunci când veți face un research pe temă veți descoperi diverse denumiri ale acestor tipuri de atașament, însă țineți cont că alea de bază sunt de fapt 3: secure, anxious și avoidant (ăsta din urmă având două subtipuri). 

Și care e faza? Păi faza e că dacă de exemplu ești anxious, în viața ta vei atrage în special avoidants, care îți vor "confirma" toate temerile din subconștient și te vor face și mai anxious în viitor. La fel, dacă ești tipul avoidant, vei avea tendința să atragi mulți anxioși care îți vor "confirma" faptul că lumea e plină de posesivi care sug viața din tine și de aceea e bine să păstrezi distanța. Și nu numai asta. Pe tine, ca avoidant, un anxious type îți creează senzația că deții controlul în acea relație, de aceea vei continua să atragi acest tip de partener. 

Se spune că pentru partenerii anxious și avoidant ar fi ideal să intre într-o relație cu un partener secure, care le acceptă insecuritățile și în timp îi poate atrage tot mai mult către zona secure și pe ei. Normal, nu ai cum să știi asta la primul date și uneori nici chiar după 6 luni de conviețuire cu o persoană. Și chiar nu recomand să vă duceți cu testul pe care vi l-am postat mai sus la prima întâlnire (lol). Așa că practic este imposibil să știi de la început ce tip de partener a intrat în viața ta. 

Singura cale de urmat este să umbli la beliefs în subconștient, după cum am povestit săptămâna trecută. De acolo pleacă totul și dacă în relații esti cumva avoidant sau anxious, în mod evident ești afectat de ceva traume din copilărie care nu au fost încă vindecate. Abandoment issues? There you go - astea vin la pachet cu un atașament de tip anxios, așa că să-l stăpânești sănătos! Oricum, nu priviți chestia asta doar în alb și negru. Tipurile de atașament sunt relative; de exemplu deși tu ești în general the anxious type poți ajunge într-o relație cu o persoană de care nu ești neapărat îndrăgostit și implicit devii avoidant în acea relație. Cu alte cuvinte putem spune că acel tip de atașament care te reprezintă cel mai bine se manifestă numai în relațiile în care ești cu adevărat implicat. 

Mă opresc aici și sper că acest articol v-a fost de folos și vă îndeamnă să săpați mai mult pe temă. Apropo, mi se pare mie sau prin teoria asta psihologia adoptă practic principiul fundamental al legii atracției universale? Cam așa pare a fi și chiar îmi place tare mult treaba asta.
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?