Subconscious Is a Bitch

V-am spus săptămâna trecută că vom vorbi despre beliefs, adică despre acele convingeri pe care le avem înrădăcinate în placa de bază; am mai povestit despre în urmă cu 7 ani (concret de la paragraful 4 încolo, recomand să citiți acele pasaje ca un fel de intro pentru articolul de azi). În ultima vreme am ajuns la o înțelegere și mai adâncă a acestui fenomen și este evident că atâta vreme cât nu schimbăm acele convingeri negative care ne guvernează viața vom repeta la infinit aceleași eșecuri și vom atrage aceleași dezamăgiri în realitatea noastră. Așa că atunci când observi că repeți cumva aceleași patterns și atragi în viața ta aceleași nefăcute, iar și iar, e timpul să-ți faci o analiză aprofundată. Iar ca să tai răul de la rădăcină trebuie să mergi la convingerile tale primordiale. 

wealthmindset.online
Alright. Să zicem că toată lumea a înțeles noțiunea de bază. Avem aceste beliefs (prefer să folosesc termenul în ingliș, sună mai practic) și chestiile astea reprezintă niște adevăruri incontestabile pentru noi. Le acceptăm ca atare și astfel orice element (idee, eveniment, persoană etc.) care se prezintă în realitatea noastră este judecat în funcție de acest belief.Dar eu nu fac așa!

Ba da, exact așa faci. De cele mai multe ori aceste lucruri se petrec în ceea ce numim subconscious mind, prin urmare nu realizezi că gândești și simți în felul în care o faci. Și uite d-aia subconștientul este atât de buclucaș. De fapt, este foarte posibil ca atunci când îți faci o introspecție (fie singur, fie ghidat de un psiholog - vom reveni la ideea asta), să descoperi că posezi unele beliefs care sunt în contradicție totală cu ceea ce numim your conscious self. Practic ai putea spune "Bă, ești nebun? Eu chiar cred chestia asta în subconștient?". Well, yes you do.

Și acum o să vă spun pe scurt ce v-ar spune orice psiholog la care ați apela și astfel vă scutesc de câteva ședințe (thank me later!). Here we go:

Toate aceste beliefs s-au format în copilărie și adolescență, dar cel mai pregnant între vârsta de 3 - 7 ani. Iar majoritatea covârșitoare a acestor beliefs a fost generată de relația pe care ai avut-o cu părinții, bunicii, educatoarea, dădaca etc. Dar în special de relația cu părinții, fie că ei au fost sau nu au fost prezenți în viața ta. 

Ați tot auzit probabil fraza aia cum că mintea unui copil e ca un burete și absoarbe informația instant și fără niciun filtru. Dacă un părinte nu este prea des în zonă, subconștientul micuțului va gândi "Nu mă iubește. Nu merit dragoste. Nu sunt suficient de bun". And there you go, a new belief takes shape. Faptul că acel părinte are cele mai bune intenții și îi oferă copilului toată dragostea lui atunci când este prezent nu schimbă nimic. Copilul nu vede imaginea de ansamblu și nu înțelege că părintele are motive obiective pentru care lipsește uneori de acasă. La fel, dacă acel copil este criticat constant, practic informația pe care el o asimilează este "Nu sunt suficient de bun. Nu vor fi niciodată mulțumiți de mine". Și tot așa. Nici nu mai are sens să pomenim relațiile abuzive, lucrurile sunt clare. 

Și uite așa ni se setează aceste convingeri în subconștient și mergem teleghidați prin viață cu ele de gât. Din tot ce am citit și chiar și din introspecția personală pe care am făcut-o am ajuns la concluzia că "Nu sunt suficient de bun" este foarte probabil cel mai comun belief pe care îl avem. Când mergi în profunzime și dai foițele alea de ceapă la o parte, în timp ce-ți analizezi trecutul și evenimentele care te-au marcat, ajungi invariabil la această convingere primordială.


Ai fost criticat? Au râs de tine? Păi nu ești suficient de bun.

Te-au părăsit? Te-au abandonat? Nu te-au ajutat când a trebuit? Păi nu le pasă. De ce? Pentru că nu ești demn de a fi iubit. Nu ești suficient de bun.


De altfel până și fobiile și anxietățile pe care le ai tot de la beliefs pleacă. Uite, hai să luăm una care e dată ca exemplu pe toate gardurile. Frica de a vorbi în public. Aud că mulți suferă de chestia asta. Păi știți de la ce vine? De la ideea că vei spune o prostie sau că te vei bâlbâi și publicul va râde de tine sau va considera că nu ești suficient de bine pregătit. Dar subconștientul tău nu s-ar gândi în veci la asta dacă nu ar fi un "adevăr" pe care el, nebunaticul subconștient, îl susține. Și atunci de ce oare ai putea crede despre tine că nu ești suficient de bine pregătit sau că nu ai aptitudinile necesare pentru a vorbi în public sau pentru a cânta în public sau pentru a ține o prezentare? Pentru că undeva adânc acolo, ai ghicit, consideri că nu ești suficient de bun


La naiba! E complicat! Și cum fac să identific toate aceste beliefs care mă guvernează?


Uite, vă recomand un articol destul de elaborat pe temă. Printre altele veți găsi acolo niște exerciții pentru a vă identifica acele core beliefs și totodată tehnici pentru a le schimba cu altele mult mai productive. Există multe articole și clipuri cu metode care vă învață cum să distrugeți convingerea defectuoasă și cum să creați una nouă. Aș recomanda să nu dați atenție chestiilor de genul "How to change a core belief in 5 minutes!", pentru că astea sunt în general prostii făcute să atragă clicks. Este nevoie de dedicație și multă muncă (recomand exerciții și meditații zilnice) pentru a schimba o convingere care a dormitat în subconștientul tău vreme de decenii. Dar fără îndoială, se poate face și este chiar musai să o faci, altfel viața ta nu se va schimba și, după cum spuneam mai demult, nu vei putea niciodată să gândești pozitiv și implicit să atragi lucruri frumoase în viața ta atunci când convingerea ta de bază e una negativă. Și apoi te enervezi și declari plin de frustrare că legea atracției universale nu funcționează. Din păcate (so to speak) ea chiar funcționează și până acum nu a făcut decât să-ți confirme ideile care te guvernează din subconștient. 


Ah, mai e ceva. Mă tem că nu o să vă placă. De fapt asta e cea mai tricky parte dintre toate. Iată cum stă treaba: 

Uneori nu e suficient să identifici acel belief care nu te avantajează și să începi să lucrezi la a-l schimba. De ce? Pentru că se poate întâmpla ca, tot în subconștient, să nu vrei să-l schimbi. Așa că practic trebuie să identifici în ce fel "te ajută" acea convingere negativă.


Ce? Îmi bag picioarele, renunț! E prea complicat!


Da, așa pare a fi. Dar hai să nu abandonăm acum. Ideea e așa: deși your conscious self ar putea fi, în mod logic, 100% determinat să se lepede de acea convingere negativă, curva parșivă care este subconștientul ar putea avea alte planuri. Cel mai bine este să exemplificăm:

Ai convingerea de bază că nu ești suficient de bun. Vrei să scapi de ea? Fuck, yeah! Și te pui pe treabă. Faci research, mergi la psiholog, te apuci de meditații și exerciții mentale, tot tacâmul. Dar în timpul ăsta subconștientul îți șoptește chestii de genul "Știi ceva? Tu de fapt nu vrei să scapi de convingerea asta. Ți-e bine în felul ăsta. Păi nu-i așa că-i frumos să dai rateuri, să-ți plângi de milă, să te simți persecutat de viață, să-ți plângă alții de milă? Uite, așa le câștigi atenția și poate chiar dragostea; uite, așa te bagă și pe tine lumea în seamă! Uite, așa ai mereu o scuză și te poți complace în mediocritate!". 


Mda, e mult prea alambicat! Și cum să-mi dau seama dacă nu cumva fac asta?!


Dragilor, chiar nu știu! Lucrez personal la chestia asta și momentan nu vă mai pot scuti de vizita la psiholog așa cum am făcut-o la începutul articolului. Sper însă că v-am oferit niște puncte de plecare, apoi totul depinde de voi. Vă las acum cu Teal Swan, care data trecută v-a vorbit inedit despre orgasm și masturbare, iar acum vă va prezenta perspectiva ei despre beliefs. Poate se încheagă și mai bine informația după ce vă uitați la acest video. 

Cheers!Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?