Rezumat Oscars 2019

Hai că după foarte mulți ani am stat treaz să văd ceremonia, așa că vă pot spune pe scurt ce ați pierdut. Sau ce nu ați pierdut. 

Show-ul a fost deschis de un mini-recital Queen. Cumva trupa asta (absolut legendară la vremea ei) încă mai există se pare și nu înțeleg de ce. Cu atât mai puțin nu înțeleg de ce solistul ei vocal arată așa. Dar să trecem la filme.

Rami Malek a câștigat Oscarul de rol masculin principal, pentru cum l-a portretizat pe Freddie Mercury în Bohemian Rhapsody. Era de așteptat, nicio surpriză aici. Am fost mai degrabă surprins de cât de pasional și-a pupat partenera din film, pe Lucy Boynton adică, dar Wiki ne lămurește: cei doi sunt împreună. Iată aici momentul în care a câștigat. Respectele mele, dar după cum am povestit cumva nu am reușit deloc să-l văd pe Freddie în acest Rami. Oare pe actualul solist ar putea să-l imite? Brrrr. 

Olivia Colman a câștigat Oscarul pentru rol principal feminin și chestia asta a fost chiar și mai previzibilă. E o femeie și o actriță de toată isprava, sunt fanul ei și abia aștept s-o văd în The Crown, dar filmul pentru care tocmai a luat Oscar e oribil. Momentul triumfului poate fi văzut aici.

Și apropo de chestii super previzibile, cine oare a luat Oscarul de rol secundar masculin? *drum roll* eeeeeeee Maherșala! V-am zis, totul acum e pe bază de Maherșala (pe numele lui adevărat, I fucking shit you not, Mahershalalhashbaz). Nu merita Oscarul, dar deh, e negru omul. Și negru fiind face chestii de negru, cum ar fi faptul că a venit la Oscars cu o căciulă neaoșă pe cap, precum un bade din ăla chiaun care a ajuns derutat la metroul bucureștean pentru prima oară. Momentul lui poate fi văzut aici. (Hell, cum pronunță Charlize Theron? Mă-a-rșăla? Good to know!)

Regina King a câștigat premiul omolog feminin, adică pentru rol secundar, cu filmul If Beale Street Could Talk, pe care nu l-am văzut încă. Dar, ați ghicit, e cu negri (și mai ales cu negri nedreptățiți de soartă) așa că ole! Atât mesajul filmului cât și faptul că Regina e de culoare se încadrează perfect în acest peisaj. Victoria Reginei poate fi văzută aici. Și astfel avem o imagine echitabilă, onorabilă, perfect balansată: doi albi și doi negri câștigă Oscarurile individuale! Nu-i minunat?


Ce? Nu-i bine? Ah, scuze, asta e poza de acum 2 ani. M-a derutat pezevenghiul Mahershalalhashbaz (pentru prieteni Mă-a-rșăla), că era prezent și atunci și tot 2 la 2 a fost raportul alb - negru, așa cum e frumos!


Gata, asta e imaginea de aseară. Toată lumea e mulțumită? Perfect. Eh, poate mai puțin Bradley Cooper, care a ratat deja a 7-a nominalizare la rând. Da, ați citit bine. Are deja patru ca actor și trei ca om din spatele camerei - niciuna concretizată. Ghinionul lui - dacă era negru sigur ar fi câștigat până acum. Și dacă tot n-ar fi câștigat o putea da lejer pe discriminare! Cum e posibil să fii negru și să ratezi 7 nominalizări din 7? Păi asta-i clar discriminare, bros! Dar să revenim.

Lady Gaga a câștigat Oscarul pentru Best Song, anume deja iconicul Shallow, care va fi fredonat și înregistrat de multe generații de acum încolo. Foarte emotivă ca de obicei, a plâns în hohote când a auzit vestea. De altfel ea a și cântat piesa pe scenă cu lacrimi în ochi. V-am zis că ființa mi-a devenit dragă și am început s-o percep dincolo de măști (așa că ho, nu sunt ironic acum). Momentul ei poate fi văzut aici. Am apreciat acest speech al ei inspirat parcă din Rocky! Avea să fie singurul Oscar câștigat de filmul meu preferat din acest an, A Star Is Born.

Ce ar mai fi de notat? Puțin feminism pe ici pe colo, că nu strică și e la modă? Bifat.  Cu negrii totul e ok, nu e nimeni jignit, discriminat, nepremiat? Bifat , după cum am spus. De altfel o cucoană de culoare de care n-a auzit nimeni a fost prezentată drept "the first Afro-American to win this Oscar". Dar nu cumva e și prima câștigătoare care poartă 42 la pantof? Sau care are bunicii originari din Burundi? În fine. Ceva miștouri la adresa lui Trump. Bifat.  Costume bizare de poponauți din categoria "Men. What the fuck happened?"? Bifat.  Ah, ceva cu gay? Din plin. Absolut întâmplător, atât Rami cât și Mă-a-rșăla au luat Oscars în roluri de gay. Iar Olivia Colman joacă într-un film cu lesbos (poate chiar personajul ei este pe invers, dar nu bag mâna în foc pentru că nici măcar 10 minute n-am rezistat la filmul ăla). Deci am bifat lejer și latura gheianu, să nu se simtă nimeni discriminat. 

Dar filmele alea artsy-fartsy pentru snobi, cu câte 10 nominalizări de căciulă, ce au făcut? Păi din alea 20 cumulate, au luat doar 4. Una din cinci adică, și parcă s-a făcut dreptate așa. The Favourite a câștigat un singur Oscar (prin Olivia Colman) și Roma doar trei. Spre surprinderea mea (inițială), Oscarul pentru cel mai bun film a fost câștigat de Green Book, dar apoi am realizat repede că da, filmul ăsta ne învață că prietenia e frumoasă și rasismul e nasol. Hooray! O altă chestie surprinzătoare e și faptul că filmul care a plecat acasă cu cele mai multe Oscaruri este Bohemian Rhapsody, care a lovit 4 dintre cele 5 nominalizări pe care le-a avut.

Pentru mine cel mai frumos și mai autentic moment al serii a fost ăsta de mai jos:
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?