În sfârșit un precedent: primul bărbat alb, straight și fără dizabilități discriminat în mod oficial

Acuma că n-o fi el primul n-am de unde să știu, dar cu siguranță avem un caz interesant aici: un englezoi care a aplicat pentru un post la o secție de poliție din provincie a picat selecția din simplul motiv (și aici ironia este foarte amuzantă) că practic nu se încadra în nicio categorie de oameni care de regulă (zic unii) ar fi discriminați, așa că pentru a-i favoriza pe sărăcuții discriminați și pentru a balansa nițeluș situația l-au trimis la plimbare pe acest individ. 

Chiar am susținut aici pe blog destul de recent ideea că, în această eră "revoluționară" a corectitudinii politice, emancipării femeilor, luptei împotriva rasismului acolo unde nici măcar nu e vorba de rasism și a altor rahaturi aferente, practic cea mai defavorizată categorie este reprezentată de bărbatul alb, heterosexual și fără dizabilități. Păi nu?

Dacă ești femeie și cineva îți spune că ești incompetentă și proastă, o dai pe misoginism. Dacă un mascul îți pune mâna pe cur, bagi imediat hărțuirea la înaintare. Dacă ești gay și se ia lumea de tine că ai făcut o prostie, pretinzi imediat că te discriminează pentru că ești homo. Dacă ești negru, 'ai de capul meu, nici nu mai vorbim. Practic nici măcar nu poți fi descris, din motive pur tehnice, ca fiind negru, că o dai imediat pe rasism

Dar dacă ești mascul, ai pielea albă, îți plac numai femeile și n-ai și tu măcar o dizabilitate minoră acolo, de bun simț așa, practic nu ai de cine să te iei. Când ești atacat, insultat, concediat și alte chestii de gen știi că situația este de fapt obiectivă și nimeni nu te discriminează. Nu ai cale de scăpare. Și la naiba, dacă nici vegan nu ești măcar, chiar că-i vai de capul tău!


Dar ce te faci când le dă unora corectitudinea politică afară pe nas și te discriminează tocmai pentru "a nu discrimina alte categorii defavorizate" și pentru a arăta că ei, ca instituție, promovează diversitatea? Păi uite asta a pățit gagiul din Cheshire: el a fost practic discriminat pentru că nu putea fi discriminat. Eu v-am zis că se va ajunge la prostii de genul ăsta și că ar fi cazul să nu mai contabilizăm câți albi și câți negri sunt angajați într-o instituție, câte femei regizor sau câți actori negri sunt nominalizați la Oscar, câți pakistanezi lucrează în NHS și așa mai departe. Exact genul ăsta de mentalitate va genera chiar și mai multă imbalanță.


"The judgement, which said it explored "untraversed waters" of the equality act, came to the conclusion the force had unlawfully treated people from underrepresented groups with “protected characteristics” more favourably in its recruitment process. 
Following this the force was determined to have conducted direct discrimination under Section 13 of the Equality Act 2010 on the grounds of sexual orientation, race and gender. 
​Mr Furlong's lawyer, Jennifer Ainscough of Slater and Gordon, told the Standard: “Matthew was denied his dream job simply because he was a white, heterosexual male.
“This is the first reported case of its kind in the UK where positive action has been used in a discriminatory way. Matthew’s courage in pursuing this will hopefully ensure it is the last." 
The action was deemed to be as a result of a drive to improve groups under-represented in policing, such as people from BME backgrounds or those with a disability."


În orice caz, faptul că un tribunal a luat decizia asta și că ea este mediatizată nu poate fi decât de bun augur. Trăim vremuri interesante. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?