"De ce doriți să vă angajați la compania noastră?"

"Ghici! Sau de ce nu? Dvs. de ce îmi adresați întrebări inepte la interviu?"
Așa mi-ar plăcea să răspund, dar deh, nu se poate. Din categoria întrebărilor idioate la interviu (cum ar fi asta, despre care s-a făcut o glumă bună după cum vedeți), avem și această absolut inutilă, infatuată și enervantă curiozitate: de ce ai ales fix compania aia? Mai nou văd întrebarea asta și pe site-urile de joburi, îți apare chiar în momentul în care aplici.

Păi hai s-o luăm așa: exceptând cazul în care te numești Apple, Facebook, Google, Amazon sau alte brand-uri care conduc piața în anumite domenii, să știi că nici dracu' nu alege compania în sine și apoi implicit orice job ar găsi la compania aia, numai ca să lucreze la compania aia.

Makes sense?

Uite, o spunem altfel: niciun potențial angajat nu alege întâi compania, apoi jobul. Așa că dacă tu ești de la compania No Name, ții un interviu și îl întrebi pe ăla de ce vrea să lucreze la compania ta, atunci fie îl fâstăcești, fie îl forțezi să mintă și să inventeze o abureală despre cum e compania ta mare și tare și cum a auzit el că această căcat cu mac companie a ta se ocupă de angajați și totodată cum visa de secole să se angajeze aici.

But this is all bullshit. Și asta nu înțeleg. De ce vrei tu ca posibil angajator să asculți acel bullshit? În ce sens te edifică? Chiar am căutat posibile explicații, cum ar fi asta, dar tot nu m-am lămurit.

Arată-mi fișa postului, zi-mi cu cât mă plătești, spune-mi programul, arată-mi sediul și cam atât. Mă poți convinge să lucrez pentru tine cu aceste informații și nimic altceva și da, chiar aș fi profesionist și devotat companiei tale No Name atâta timp cât și reciproca e valabilă. Exceptând cazul în care compania ta No Name e în pericol de a intra în faliment nu mă interesează să aflu chestii despre ea și nici nu am avut vreodată vise umede cum că într-o zi mă voi angaja aici.

Asta e, amigos, pur și simplu nu suport să mânânc rahat și e cu atât mai frustrant cu cât anumite instituții sau indivizi cu care interacționezi consideră că mâncatul de căcat chiar are o relevanță.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?