The Londoner #209

Adică de prin metropolă adunate:

  • Începând cu anul viitor podurile de pe Tamisa se vor bucura de un nou și strălucitor sistem de iluminat. Propiectul se numește Illuminated River. And it sounds good:
"Since the founding of London, the mighty Thames has been the city’s main artery, linking north and south, east and west, encouraging business, activity and recreation. But at night, the river becomes a ribbon of darkness, a place that few enjoy and at odds with the ambition to make London a 24-hour city. This project will bring light, energy, beauty and recreation to the river and at the flick of a switch, transform the city at night."

Azi, pe "altă stradă principală" din cartier


  • M-am salutat recent pe strada principală din Crouch End cu Stephen Campbell Moore, fostul soț al lui Claire Foy, care se plimba cu fetița lor de 3 ani. E a 3-a oară când îl văd (în precedentele ocazii era alături de James McAvoy și Claire); omul pare a fi foarte prietenos și zâmbăreț de fiecare dată. Probabil că e obișnuit cu faptul că lumea îl recunoaște pe stradă. Ce baftă am și eu; nu se putea oare să devin familiar cu Claire și nu cu el? 
  • Gata, ne bagă la recunoaștere facială de acum încolo pe străzile metropolei. Detalii aici. Ce se va întâmpla însă cu minunatele ființe purtătoare de burqa?  • După atâția ani în Londra, principalele mele probleme rămân nebunia de pe străzi (remarcată și de un prieten venit în vizită lunile trecute - vezi câte un individ luat cu căpuțul la fiecare colț de stradă) și reglatul temperaturii apei la chiuvetă și la duș. You don't wanna know. Să spunem că încă mai spăl vasele în timp ce las apa caldă să curgă la baie, pentru că numai așa apa de la chiuveta din bucătărie se poate seta la o temperatură care nici nu te opărește și nici nu te bagă într-un mic șoc hipotermic. 
  • De când nu mai citesc Evening Standard și mi-am setat un filtru pe Facebook care îmi scoate automat din feed orice știre legată de "knife" și "crime" orașul a devenit parcă mai frumos. Așa că de bine ce zilnic auzeam de ceva crimă sau răfuială între bandele de cartier, acum nu mai aud deloc. E drept, parcă nici la TV nu mai fac tam-tam cu asta. Cu toate astea, în antiteză cu cele de mai sus, am avut un incident chiar aici în Crouchie în urmă cu câteva seri. Poliție, salvare, pompieri, până și un elicopter a survolat zona. Au blocat străzile, lumea se holba și poza incidentul (eu îi observam pe trecătorii mirați de la geam, dar nu puteam vedea și ce s-a întâmplat de fapt și nici nu am ieșit din casă să mă documentez). Am speculat diverse cu sorella, de la accident rutier la crimă, jaf în vreun magazin (din păcate tare sunt la modă și astea) și atac terorist. Până la urmă nu ne-am dumirit ce a fost și nici nu mai contează. 
  • În cazul în care nu urmăriți mascarada numită Brexit, vă anunț că deja toată lumea vorbește răspicat de un al doilea referendum și chiar de varianta în care nu va mai exista niciun Brexit (ceea ce eu am sperat și speculat de la început). De altfel acum singurul meu dubiu este legat de care dintre toți acești pași efectuați din vara lui 2016 până azi au fost premeditați și care improvizați pe parcurs. Azi a apărut și un sondaj care ne prezintă îmbucurătoarele cifre de mai jos (nu prea cred eu în sondaje, dar ăsta poate fi un indicator bun, in the big picture). 


  • Și cum în ultimii doi ani, believe it or not, am petrecut doar o singură noapte în afara Regatului Unit, a sosit timpul unei vacanțe. Ne vom auzi iar cu povești din Londra într-un 2019 care se anunță cel puțin interesant pe mai multe planuri. 


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?