Despre aia cu "mai pune și tu mâna pe o carte"

Pe scurt, e o tâmpenie. Un sfat arhaic, inept și infatuat, desprins din falsul mit că înțelepciunea este direct proporțională cu numărul cărților citite. Am mai vorbit oarecum despre asta aici. Ce m-a apucat iar? Păi mi-a apărut postarea asta în feed. Prin urmare întreb și eu așa ca unul care nu pune mâna des pe cărți:

Știați că există și multe cărți proaste sau care nu prezintă nicio informație utilă?

Sau că și dacă citești o carte inteligentă și informativă ea s-ar putea să nu aibă nicio aplicabilitate în realitatea ta?

Mai mult, și de-ar avea aplicabilitate, e posibil ca după ce o pui jos să uiți tot ce ai citit acolo și să revii la vechile practici și obiceiuri?

Știați că există multe documentare și chiar filme care sunt mult mai utile și inteligente decât unele cărți?

Sau că uneori poți afla o informație importantă sau care te intrigă și te face să cauți mai mult chiar din news feed-ul unui social media app?

Sau, revenind la puștiul din postarea România Veche, e posibil ca el să "citească" o carte cu poziții sexuale acolo în metrou? Sau vreun roman Sandra Brown? Sau Dan Brown?

Dar, boss, asta cu "pune mâna pe o carte" e doar o figură de stil care îndeamnă la studiu și dezvoltare personală!

Chiar și așa să fie, e tot o afirmație cât se poate de patronizing, menită în principal să-l plaseze într-o poziție elevată pe emitent.

Așa că sictir cu cărțile voastre cu tot. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?