De ce fug de mulțimi ca dracu' de tămâie (II)

Din păcate tot din minunata Italie ni se mai predă involuntar o lecție, mai gravă chiar ca cea de anul trecut: evită locurile supraaglomerate, mai ales dacă nu ești acolo din considerente practice, ci pur și simplu pentru distracție. Există un motiv pentru care toate sălile și arenele moderne au o capacitate maximă oficială (de altfel unele stadioane nici nu mai vând numărul maxim de bilete la anumite meciuri, pentru a reduce la minimum pericolul în cazul unei evacuări de urgență).

Ieri noapte într-un club din Italia nu s-a respectat capacitatea maximă și într-o situație de genul ăsta cauzele care au generat panica și îmbulzeala de la ieșire contează mai puțin. Cităm de pe Wiki:


"The Corinaldo stampede occurred at around 1am on 8 December 2018 at the Lanterna Azzurra nightclub in Corinaldo, Italy. Six people were killed: three girls and two boys aged 14–16, and a 39-year-old woman accompanying her daughter to the event. 59 other people were injured.

According to investigators and state radio, there were about 1,000 people inside at the time, even though the nightclub's maximum capacity was approximately 870."


Așa cum am menționat și anul trecut, dacă ești undeva într-o mulțime și ești atins în același moment de oameni din toate părțile (față, spate, stânga, dreapta), ăsta reprezintă un serios semnal de alarmă că trebuie să te cari de acolo. Eu am devenit precaut după un moment de panică relativ ușoară pe care l-am suferit la concertul Bon Jovi din 2011 (am povestit pe scurt aici în finalul articolului).

Vă recomand articolul ăsta care vă spune ce e de făcut în cazul unui stampede. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?