Hai că nu-i chiar așa rău Bohemian Rhapsody

Am fost aseară să-l văd la cinema, o experiență pe care o recomand în cazul acestui film, pentru că sunetul îți dă senzația că ești la un concert Queen (una dintre trupele cu care am crescut, datorită discurilor de vinil ale părinților mei). Sincer să fiu mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam și în continuare voi încerca să rezum the pros & cons. 

Cu ce vreți să începem? Hai să menționăm părțile mai puțin reușite la început, ca să încheiem într-o notă pozitivă. Da, știu, există multe inadvertențe între această peliculă și adevărul istoric, dar să nu uităm că vorbim de un film artistic și nu de un documentar. Pe genericul de final chiar apare un disclaimer în acest sens. Uite, nu știu cât de pe bune e clipul ăsta, dar dacă sunteți curioși aveți acolo un punct de plecare în cazul în care vreți să săpați mai mult. Sau aruncați un ochi aici. Țineți cont și de faptul că membrii trupei Queen s-au implicat serios în această producție, așa că tind să cred că au acceptat aceste neconcordanțe.

Ok, recunosc: dacă ești fan hardcore și cunoști istoria Queen pe dinafară e cam enervant să vezi că mai multe elemente esențiale nu sunt reproduse cu acuratețe în film. M-aș burzului și eu la fel dacă aș vedea un film despre U2 care inventează chestii. Asta e, mergem mai departe.

Tot la nasoale aș puncta și scenariul, care pare un pic superficial (lăsând inadvertențele la o parte). N-ar fi fost rău dacă dezvoltau personajele un pic mai mult (și mai ales pe Freddie).

smoothradio.com
Un alt element care a reprezentat un oarecare turn off pentru mine a fost actorul principal, Rami Malek, cel care l-a jucat pe Freddie Mercury (deși inițial Sacha Baron Cohen fusese ales pentru rol). Rami e foarte bun, nu mă înțelegeți greșit. Și-a jucat rolul cu pasiune, deși în același stil oarecum suav în care l-am mai văzut și în alte filme (ăsta e stilul omului, n-avem ce face). Cred însă că ar fi trebuit ales alt actor să-l joace pe Freddie, din considerente pur fizice. Rami este oarecum pipernicit, mic de înălțime și slab, prin urmare de fiecare dată când îl vedeam îmi apărea ca o sosie de carnaval, an average impersonator, nicidecum nu-l vedeam pe Freddie Mercury în el, așa cum, ca să iau alte exemple din istorie, l-am văzut pe Chaplin în Robert Downey Jr. sau pe Edith Piaf în Marion Cotillard. De altfel văzându-l pe Rami Malek în acțiune, micuț așa, am realizat că ar da mult mai bine în rolul lui Prince! Chiar am căutat acum date oficiale pe net și deși Malek era cu numai 2 cm și 4 kg (în medie) sub Mercury, tot nu scap de senzația că ar fi trebuit să găsească un actor o idee mai solid pentru rol. Ca o glumă, știți cine ar fi fost perfect în rolul lui Mercury? Adrian Mutu, să moară cici! Ia uite, priviți aici.

La capitolul chestii reușite trebuie să punctăm sound-ul, apoi din punct de vedere pur personal faptul că mi-am reamintit de ce îl consider pe John Deacon cel mai bun basist din istorie și felul în care au recreat prestația Queen de la Live Aid. Ai senzația că ești chiar acolo pe scenă cu ei. Filmul îți poate stârni emoție chiar și dacă nu ai fost cel mai mare fan Queen și face asta fără a fi câtuși de puțin lacrimogen, iar lovitura de grație e dată de The Show Must Go On pe genericul de final.

O altă chestie faină: Lucy Boynton, cea care o joacă pe logodnica lui Freddie. Mi s-a părut expresivă și intrată bine în rol. Am văzut-o recent în mai multe filme și e de urmărit. Din păcate nu pot spune că ceilalți actori care i-au jucat pe membrii trupei s-au remarcat prin ceva.

Dar una peste alta acest Bohemian Rhapsody a fost mai bun decât mă așteptam, însă cred totuși că în istorie va rămâne mai degrabă un just above average biopic (deși, în cazul în care nu știați, acest film a devenit deja "the highest-grossing musical biographical film of all time"). Însă ca simplu spectator îți poți pune doar două întrebări: "Mi-a produs acest film emoție? Servește el memoriei trupei Queen și noilor generații de fani?" Decideți voi ce și cum, după ce îl vedeți.

Ne auzim în weekend cu o nouă serie de filme.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?