Falimentul Gibson reprezintă un semnal de alarmă pentru cultură

Cel mai mare producător de chitare intră în faliment. Asta da știre. Practic asta este era în care trăim: Gibson dă faliment, în schimb avem din belșug rap și muzică electronică pentru dude și cerere record de ukulele pentru hipioți și umanoizi cu sexualitate ambiguă. Cumva cred că și selfie-urile alea inepte cu limbi și urechi de animal fac parte din aceeași cultură.

Sincer să fiu, am tot remarcat în ultimii ani semne că ne îndreptăm într-o zonă cât se poate de gri și mocirloasă din punct de vedere cultural. Muzică rock adeverată se face tot mai rar, toți acei pure rockstars de pe vremuri sunt pe cale de dispariție și sunt înlocuiți de fătălăi alde Ed Sheeran, Despacito a fost vizualizat de toată populația Terrei și probabil și de ceva aliens din constelații îndepărtate (iar țiganii îl cântă la vioară sub podul de la Finsbury Park), filmele foarte bune au devenit o raritate, "arta" modernă pentru omuleți deraiați e la putere, show-urile TV în care se pune accent doar pe voce și câtuși de puțin pe creativitate au explodat și tot așa. Trăim într-o eră de plastic, într-un kitsch generalizat. 

În urmă cu două zile mă aflam într-un tren către South London și undeva lângă mine era așezat un puști de culoare care asculta la căști bumpțăiala aia modernă și oribilă, ceva disco-dance-rap shit cu voci prelucrate excesiv în studio, toate "melodiile" fiind practic la fel. M-am oripiliat iar, la modul "Mânca-ți-aș, ce mizerii ascultă puștimea din ziua de azi. Ce cultură de două parale au. Fac pariu că duda asta se dă și pe Snapchat și are cel puțin 57 de selfies cu urechi de animal.". 

Well, can you blame me?

"Take into account adverse cultural and economic trends – changing musical tastes, online commerce, the lure of the smartphone and the eclipse of the guitar hero – and whispers begin to circulate about the guitar being on the way out. Unless it is already dead? 
“The demand for guitars has softened – that’s a story in its own right,” Chris Martin IV, CEO of the legendary acoustic guitar maker CF Martin & Co, told the Guardian. “And Gibson was over-leveraged. But please don’t draw the wrong conclusions. Do not conclude that the guitar is dead."

Yeah, it's not dead and it will never be, of course. Dar peisajul muzical al acestei epoci lasă din ce în ce mai mult de dorit. 


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"