E cool când o arzi la maratoane, dar te expui unor pericole destul de mari

Cel mai mare este, desigur, ăla să crăpi. Tocmai a mai pățit-o unul acum două zile, la maratonul londonez. Înțeleg că asta a devenit deja o constantă, din păcate, la acest maraton anual. Și chiar dacă nu-ți dai duhul alergând, efectele participărilor frecvente la maratoane cică n-ar fi cele mai bune pentru sănătatea ta. Până la urmă e vorba de acel principiu simplu și sănătos, care spune că tot ce-i în exces nu-ți face bine. Corpul uman nu a fost conceput de natura asta pentru a fi abuzat de alergări interminabile.

runsociety.com
De ce scriu articolul ăsta? Pentru că observ în feed diverși prieteni care postează relativ constant imagini glorioase cu ei la maraton. Și asta de ceva ani deja. Habar n-am dacă s-au antrenat pentru asta, dacă și-au făcut analize, dacă s-au documentat pe tema asta. Știu însă cu siguranță că a devenit o modă. Și ținând cont că eu am doar vreo 50 de oameni în listă, procentul maratoniștilor mi se pare mare. Există probabil mult prea mulți maratoniști amatori.


Eu n-am ținut niciodată la alergat. Detestam proba de rezistență de la școală și nu mi-au ieșit deloc timidele încercări de a mă apuca de jogging, pe care le-am făcut pe când locuiam la Cluj și chiar aici la Londra. Atunci când alerg mă tai repede și mă ia o senzație de sfârșeală, prin care corpul meu îmi spune că nu e cazul să forțez.

Evident, sunt puțini în situația mea probabil, dar asta nu înseamnă că oricine se poate apuca de maratoane. Din păcate auzi mult prea frecvent cum crapă inima în tot soiul de atleți atrenați și cu analizele la zi sau cum mor fotbaliști pe teren. Totul părea în regulă până când n-a mai fost. Atunci de ce să-ți asumi riscul? Chiar dacă vorbim de o fatalitate la peste 250.000 de maratoniști (cam asta cică ar fi statistica). Poate că ai analizele perfecte și corpul tău nu te anunță că ceva-i în neregulă, dar asta nu înseamnă că trebuie să te duci în extreme. Poți fi sănătos și fit făcând mișcare și în cantități moderate.

În orice domeniu, fie că vorbim de sport sau alimentație, don't overdo it. Nu o face numai într-o extremă. Nu mânca numai grăsimi și burgeri, dar nici numai ierburi. Nu sta ca o lepră numai pe scaun, mai umblă și pe jos, chiar dacă nu alergi. Și nu te duce la prea multe maratoane, să nu cumva să îmbătrânești sau să te înalți prea repede.

De citit și:

Why Do Healthy People Die Running Marathons?

Too Many Marathons Can Kill, Warn Doctors


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)