"What's the Story Behind your Ring?"

Mă întreabă lumea care-i povestea cu inelul (sau inelele) pe care-l port sau pur și simplu îmi scapă câte un "Nice ring, man", așa că deși asta e o istorioară de spus în bar cu un pahar de whisky sau rom la îndemână, m-am gândit s-o public și aici pe blog pentru cei care nu mă pot scoate în pub și, desigur, nu pot dormi noaptea de curiozitate. Inelele, ca și tatuajele, trebuie să vină la pachet cu o poveste.

Deși n-am verighetă și probabil că nici nu voi purta vreodată vreuna, de-a lungul timpului am avut tot felul de inele de argint (mostly wedding ring style, dar purtate pe alte degete) și din 2015 am trecut pe unele din stainless steel (care e un material cel puțin la fel de bun dar, evident, mai ieftin). Cred că treaba asta cu inelele a avut cumva de a face cu spiritul meu de rock 'n' roller. Preferința mea pentru argint a început să se erodeze anul trecut, când am dezvoltat o fascinație pentru acel class ring purtat de Kevin Spacey în House of Cards, așa că mi-am achiziționat o replică despre care am povestit aici. Ca o paranteză, nu prea mai port acest inel pentru că deși are o calitate foarte faină, l-au făcut prea mare și prea shiny, chestii care-l îndepărtează de originalul din House of Cards și noh, tocmai asta era ideea unei replici: să fie cât mai asemănătoare cu originalul. Prin urmare sunt decis să-l vând și cine e interesat de el mă poate contacta. (later edit: l-am vândut pe eBay între timp).

Revenind la tema principală, știți cum e: schimbi inelul, parcă nici ceasul și brățara de argint nu mai vin bine cu el, așa că le schimbi și pe ele. Și în tot timpul ăsta, influențat de tonele de interviuri cu Noel Gallagher vizionate, a început să-mi facă cu ochiul inelul maestrului (class ring as well) și a devenit musai să-mi iau unul la fel.

Dar, boss, ești chiar atât de mare fan House of Cards și Noel Gallagher încât ai vrut să-ți iei inelele aferente?


Păi sunt fan, dar n-are legătură. Dacă Francis Underwood sau Noel și-ar trage un inel din ăla cu cap de schelet cu siguranță că eu nu mi-aș lua. E vorba doar de modelul în sine și, mai ales, de felul în care posesorul îl poartă. E o chestie de personalitate, ține de ce îți transmite omul ăla cu inelul pe dești. În același spirit am purtat mai mulți ani un inel de argint pe arătător exact ca David Duchovny în serialul Californication (cam așa adică). Inelul lui Noel te intrigă prin faptul că e purtat cu religiozitate de fostul lider Oasis de aproape 20 de ani și există tot felul de povești pe net despre el. Noel l-a achiziționat dintr-un magazin de amanet din Tokyo și vorbește despre acest inel aici.

Ok ok, hai să trecem la inelul meu acum. După ce m-am jucat o perioadă cu niște imitații din stainless steel, în decembrie 2017 am reușit să-mi fac în sfârșit cadou un inel aproape identic cu cel purtat de Noel, după ce am studiat îndelung piața și am scanat mii de inele (da, am avut o dileală), pentru că modelul ăsta este extrem de greu de găsit. Singura diferență dintre inelul meu și cel purtat de Noel este faptul că al meu este cu vreo 1-2 mm mai subțirel. Ambele sunt făcute de Jostens (din câte am înțeles cea mai tare brand in class jewelry) și reprezintă inele de absolvire autentice, beautiful vintage items, purtate la vremea lor de absolvenți care la un moment dat au dorit să le vândă. Este un model tot mai rar. Inelul meu este din 10k gold, care cică ar fi foarte durabil și a fost creat pentru promoția 1986 a unui liceu canadian.

Și da, nu a fost deloc ieftin, dar calitatea se simte de departe. Chiar a meritat. Îmi place la nebunie și nu mă văd renunțând vreodată la el. (later edit: la un moment dat am renunțat totuși la el și l-am vândut pe eBay, pentru că îmi stătea pe creier faptul că nu avea mărimea care trebuie. Așa că după două alte încercări cu inele Jostens, cred că în final am găsit exemplarul pe care-l căutam - mărime, calitate, look - perfect fit to the model in my head. Photos below).

Super tare, mate, dar eu am auzit că nu prea e în regulă să porți un class ring care nu-ți aparține și că el ar trebui purtat doar dacă ai absolvit școala respectivă.


Asta spune regula, într-adevăr. But fuck rules. Or tell Noel about them. Nu e un bai atât de mare, pe bune. Dacă Noel are bucata aia de 20 de ani pe mână, e în regulă. De altfel uite un alt răzvrătit: Tom Hanks. Ofticat pare-se de faptul că în timp ce trăgea diverse filme purta class rings pentru că personajele jucate impuneau asta și la finalul filmărilor era nevoit să returneze bijuteriile, nevasta i-a făcut cadou un class ring random, ca să nu mai fie bosumflat (detalii aici).

Toate bune și frumoase, mișto povestioarele, dar nu ești cocalar dacă porți un inel din ăla? Nu e cam ghiul?

Haha, say what? Într-adevăr, probabil că în România (unde se folosește peiorativ termenul "ghiul" - și chiar că sună ca naiba) ai da prost în mai multe medii dacă ai apărea cu un altfel de inel. Nu însă și pe aici. De altfel, pe lângă exemplele pe care deja le-am oferit în acest articol, aș mai putea menționa foarte mulți domni celebri (actori, muzicieni, politicieni etc.) care poartă sau au purtat astfel de inele, de la Al Pacino la Kurt Cobain. Dacă și acești gents sunt cocalari, atunci sunt și eu, nicio problemă. Știi cum e de fapt, până la urmă nu orice face un cocalar e cocălăresc. Gherțoii se uită la fotbal și ascultă DJs printre altele, asta nu înseamnă că dacă și tu te uiți la meciuri și mergi în discotecă ești cocalar.

Ok, mate, e clar. Deci până la urmă care e acel class ring cu care ai rămas?

Uite cu acest Jostens Marine Corps Tun Tavern Class Ring. Cu excepția câtorva veterani nostalgici probabil, eu și Noel suntem singurii posesori ai acestui model:


Iar pe mâna stângă port de ceva vreme un British signet ring (o versiune vintage din anii '70) care este destul de popular prin insulă:Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)