Muviz #440

Adică de pe marile ecrane adunate:

Spun "marile" pentru că mi-era dor să mai dau pe la cinema, așa că în acest weekend am fost să văd două filme care foarte probabil vor primi nominalizări Oscar săptămâna viitoare. Vorbim doar despre ele acum și ne auzim cu o serie mai lungă în weekend-ul care vine.

Ei bine, m-am delectat cu două filme de epocă, excelent realizate: The Post și Darkest Hour. În The Post avem rivalitatea dintre The Washington Post și The New York Times, surprinsă la începutul anilor '70 în plin scandal legat de războiul din Vietnam. Un gagiu dă cu jula niște documente top secret, care scoteau la iveală minciunile și ilegalitățile comise de către administrația prezidențială în privința acelui nenorocit de război și dezbaterea este dusă, desigur, la modul "publicăm sau nu publicăm?". Subiectul e captivant, cinematografia e perfectă și filmul te ține cu sufletul la gură până la final. Dar uite, nu sunt sigur că actorii merită neapărat Oscaruri pentru acest film (deși vorbim de nume grele cum ar fi Meryl Streep și Tom Hanks). Nu e vina lor, dar rolurile sunt de așa natură făcute încât parcă nu scot ce e mai bun din ei. Și nu că ar fi ceva rău în asta, ci pur și simplu nu pare a fi genul de film care să aibă nevoie de lead actors.


Ceea ce nu se poate spune despre Darkest Hour și Gary Oldman, care este al n-șpelea actor din ultimii ani care-l portretizează pe ecran pe Winston Churchill. O face foarte bine? Desigur. Merită măcar o nominalizare Oscar? Probabil că da. Este Churchill un personaj care îți poate aduce oricând o statuetă dacă îl imiți decent? Cam da, să recunoaștem și asta. Să fim serioși, nu va lua nimeni premii imitându-l pe Călin Popescu Tăriceanu, nici măcar cel mai premiat actor din istorie, anume Daniel Day-Lewis. Atâta vreme cât joci un personaj foarte distinctiv, cu personalitate, este ușor să fii nominalizat. Dar asta nu știrbește meritele lui Gary Oldman. Una peste alta filmul este foarte bine făcut (aplauze la scenă deschisă pentru imagine, costume și mai ales machiaj) și pot spune c-am regăsit în el mulți actori care îmi sunt familiari din acele British period dramas pe care le-am tot recomandat aici.

Nota 8 pentru The Post și Darkest Hour și o săptămână reușită pentru voi.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"