E un ghiveci prea mare în rock-ul underground românesc

Vorbeam aseară cu o prietenă pe tema asta. Tot ascultând muzici, mergând la concerte, analizând line-ups etc. ajungi să nu mai știi care instrumentist în ce trupă e. Și nu-s convins că ăsta e un lucru pozitiv, apropo de identitatea invocată de un măreț manager la concertul Urma din Londra despre care am povestit aici. Pot ieși chestii mișto atunci când combini mai mulți artiști talentați, desigur, dar până la urmă e ca la fotbal: o trupă are nevoie de timp pentru a se închega și pentru a-și dezvolta propria amprentă. 

Păi hai să luăm așa niște nume la întâmplare, din universul meu muzical absolut limitat. Oigan de la Kumm e și basist la Robin and the Cocksuckers Backstabbers, iar trupele astea două oricum nu i-au fost de ajuns: am aflat că a mai înființat una, pe numele ei Moon Museum. Formație în care, dacă veți privi atent fotografia cover, îl veți remarca pe acel flecușteț-cioculeț, omul-orchestră de buzunar, acest Dave Grohl din Carpați, pe numele lui Dan Georgescu, care în Byron a cântat la tobe, bas și mai nou improvizează oarecum stângaci niște chestii ca lead guitarist. Și în paralel e basistul lui Kumm. Deci e peste tot și deja nu mai pot cu acest flecușteț-cioculeț. Și la concertul din Londra l-am văzut, ocazie cu care am aflat că e și mare producător, nu doar instrumentist. Ah, să nu uit: flecușteț cântă și cu The Boxes, nu doar în Byron și Moon Museum.

Țineți pasul, da? Hai că nu-i greu. Cum care Boxes? Păi trupa aia care e practic Byron fără Byron dar și cu Byron totuși. Aăă, ce? Păi da. Din câte țin minte a fost înființată ca un side project al regretatului Costin, iar pe albumul linkuit două rânduri mai sus îi puteți găsi pe László Demeter (basistul trupei Byron) la bas, pe flecușteț-cioculeț la ... ceva (dracu' mai știe la ce cântă, pierzi șirul) și la unele piese chiar pe Dan Byron vocal. Alright! Păi cu 6fingers ce-ați avut? Să nu se simtă exclus omu'. Pardon, e și el acolo! (vezi clipul de mai jos)

De altfel Dan Byron însuși a cântat simultan în Urma și în Kumm înainte de a fi dat afară din a doua. Iar acum am eu nevoie de ajutor. Dar Domi pe unde mai cântă, amigos? Că a fost toboșar în Urma, Kumm și prin diverse alte trupe. Sorin Erhan, anyone? Și el a fost în Firma, Kumm, Urma etc. iar între timp i-am pierdut urma (no pun intended). Cu siguranță aș mai avea multe exemple dacă aș mai scormoni prin arhive, dar nu are sens să vă plictisesc. 

Probabil că una dintre cauzele care generează acest ghiveci artistic este lipsa banilor; este foarte greu să trăiești ca artist în România activ fiind într-o singură trupă. Așa că încerci să faci mai multe chestii deodată.

Bine, heităre, nu știi cumva și vreun roacăr din ăsta undergroundist care să fi rămas fidel unei singure trupe? 
Ba da, se numește Mani Gutău. Din câte știu el nu a cântat niciodată în mai multe trupe deodată și este unul dintre motivele pentru care-l apreciez.

Dar hai să încheiem într-o notă pozitivă, deși tristă și melancolică. Săptămâna trecută am dat întâmplător pe YouTube peste clipul de mai jos, surprins la concertul tribut dedicat lui Costin Oprea din urmă cu aproape 2 ani. Recunosc, m-a impresionat și emoționat, mai ales de la momentul 3:25 încolo. Veți vedea de ce. Ca o ultimă paranteză, am văzut The Boxes live la București în vara lui 2012 și mi-au plăcut, deși pentru mine ei sună mai degrabă atmosferic și îi pot asculta numai într-un anumit spațiu sau având o anumită dispoziție. 

Music by Costin Oprea
Lyrics by Costin Oprea & Dan Byron
Mix/Master: Dan Georgescu

(e peste tot, v-am zis!)
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre noile albume Byron și Kumm (altfel spus: Așa Da - Așa Nu)