Noel experimentează prea mult, însă strecoară și o bijuterie acustică pe noul său album

Materialul ce va fi lansat mâine de către "cel mai bun compozitor al unei generații" (nu-s ironic, subscriu acestei etichete pe care i-au atribuit-o mai mulți) va reprezenta din păcate o dezamăgire pentru acei Oasis & Noel Gallagher die hard fans, printre care mă număr și eu. Acest lucru era evident de ceva vreme, pentru că maestrul lansase deja câteva singles și povestise de multe ori în interviuri cum s-a născut acest disc, numit Who Built the Moon?.

Vă spun eu pe scurt ce s-a întâmplat. Acest disc a fost pus la copt în urmă cu mult timp. Practic s-a lucrat la el în paralel cu precedentul album, Chasing Yesterday, însă fără a-i seta un deadline. Inițial Noel l-a rugat pe acest David Holmes (DJ și producător nord irlandez) să-i lustruiască un pic piesele de pe Chasing Yesterday. Holmes le-a ascultat și i-a spus că sunt finisate; nu mai avea rost să lucreze la ele.

"Dar uite, boss, dacă ai chef facem un album împreună de la zero. Vino la mine în studioul din Belfast, adu cu tine o chitară și niște pedale de efecte și compunem totul în studio. Nu vreau să vii cu nimic scris în prealabil pentru că nu vreau ca albumul ăsta să sune ca Oasis."

Ce a ieșit în final? O chestie pseudo-disco cu pretenții psihedelice, cu foarte puține versuri și chitare. Pe alocuri pure garbage, vezi piesa aia care zici că-i furată de la Ricky Martin. Pe scurt acest disc este de neascultat pentru mine. Noel și-a justificat derapajul în mai multe interviuri (uite aici unul foarte recent) și sincer nu pot să-l contrazic; omul e liber să lanseze fix ce vrea mușchiul lui, după ce mai bine de 20 de ani a menținut o singură direcție. Pe de altă parte, diferit nu înseamnă neapărat mai bun. Însă o spune chiar el: "Publicul dramatizează prea mult atunci când nu digeră un album. Dar dacă fac un disc prost, peste doi ani mai scot încă unul. Care e problema?"

Nicio problemă, mate, slavă domnului că ne-ai compus destule super hituri de-a lungul vremii. Totul e să nu te compromiți și să ajungi propria ta parodie. Chiar sper să nu fie cazul. Și uite, Noel ne oferă un minunat bonus track, o bijuterie acustică înregistrată pe neve (pretinde el), care a scăpat ieri pe net (ca de altfel întregul album), având deja acum o tonă de covers pe YouTube.

Vedeți? Asta înseamnă să fii mafiot cel mai bun songwriter al unei generații.   



Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele

Ridicolul forţos