Spune-mi unde arunci chiștocul ca să-ți spun cât de civilizat ești

Ei rahat, nici vorbă. Am pus titlul ăsta la derută. Măi ce-a mai vuit feisbucu' ieri după ce Lucian Mândruță a postat chestia asta. Omu' nostru se afla într-o stație de bus din Italia și a remarcat o doamnă (aparent) elegantă care și-a stins țigara pe astfalt, deși avea coșul de gunoi chiar lângă ea. Și, vezi doamne, așa s-a (a)prins că era româncă, iar acum îi pare rău că nu i-a atras atenția.

policestateusa.com
Ioi, ce nebunie. Tot românul s-a apucat să comenteze. Care mai de care cu tot felul de păreri. Dacă tot s-a încins hora, hai să comentăm și noi ca proștii, făcându-i trafic lui Mândruță. Ce altceva să facem? Păi eu zic așa: postarea acestui celebru internaut este aiurea din două puncte de vedere.

1. Da, pot confirma ceea ce spun unii care au comentat acolo, și anume că mulți străinezi aruncă fără probleme chiștoacele pe jos. Îi văd și eu aici prin Londra relativ des. Și nu mă refer la muncitori și nici la pizza boys, ci chiar la bărbați și femei cu ștaif.


Și acum apare imadiat corul revoltat de comentatori "rasați" care-ți spune "Dar de ce îi dai exemplu pe străini? De ce trebuie să luăm ce e mai prost de la ei? Dacă și ei aruncă țigările pe jos asta nu înseamnă că e ok!"

Ok, relaxează-te și ia un loc. Privește lucrurile în context. Toată critica lui Mândruță se bazează pe ideea asta: pentru simplul fapt că a aruncat chiștocul pe jos m-am prins că e româncă. În condițiile astea este cât se poate de firesc să îi oferi contraargumentul cu străinii, pentru că ideea nu este cât de civilizat sau necivilizat este acest gest, ci care sunt națiile predispuse la așa ceva. Toți cititorii mei fideli știu că sunt ultimul om care ar apăra românii și că fug de ei ca de dracu', deci sper că nu sunt suspectat de un retard puseu de patriotism. Dar pur și simplu nu suport aserțiunile defectuoase.

Și, ca o paranteză, nu suport nici cavalerii bunului simț tastaturii care i-au spus lui Mândruță cum i-ar fi atras ei atenția româncei din stație sau cum iau ei atitudine de fiecare dată în situațiile de acest gen. Sper că realizați ce ridicoli păreți în lipsa oricărei posibilități de a proba vitejiile pe care le trâmbițați.

Hai să trecem la punctul următor.

2. Știți ceva? Chiar nu e o problemă dacă arunci mucul de țigară pe jos. Exact așa. Vorbim de o bucățică de hârtie cu un gram de tutun în ea care nu face rău nimănui și care abia se observă pe caldarâm. Sunt tone de alte gunoaie care put sau care te poluează vizual, nu mucurile de țigară sunt problema. Hai să nu ne mai oripilăm atât pentru nimicuri. În Londra oricum se lasă gunoaiele în stradă pentru că nu există ghene de gunoi, dar întotdeauna se face curățenie. Arunci chiștocul pe jos și peste câteva ore nu-l mai vezi acolo. Și cred că toată lumea ar prefera o țigară strivită pe asfalt uneia aruncate în gunoi sau te miri unde, cu posibilitatea de a porni un incendiu.

Apropo, în ceea ce numim popular culture, prin filme sau clipuri, nu-i mai degrabă socially acceptable și poate chiar cool când eroul fumează și apoi stinge țigara cu călcăiul pe asfalt? Nu prea cred că ar fi la fel de cool dacă ar proceda așa cu un ambalaj de hârtie.

Cam atât despre românii needucați și ușor identificabili de către Mândruță pentru că scrumează pe jos. Mult zgomot pentru nimic. Nu-i așa, Viggo?


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele