Devine tot mai greu să promovezi un produs gratis pe Facebook

Indiferent care ar fi acesta. Motivul e simplu: Facebook vrea să sari cu banul pentru a te promova. Iar feed-ul a devenit atât de aglomerat încât informația trebuie sortată cumva. Eu am remarcat acest declin pe pagina de promovare The Fly on a Wall. Cauzele sale ar fi următoarele:

  • Reach-ul a scăzut considerabil (în medie s-ar situa undeva la 16% spun unii). Ce înseamnă asta? Păi dacă ai 1000 de like-uri pe pagină, doar 160 de followers vor vedea în news feed ce postezi. Restul urmăritorilor este scutit de postările tale. Mai mult decât atât, or vedea 160 postarea în feed, dar numai unii dintre ei o vor accesa. Așa că deși tu speri că vreo 1000 de oameni accesează link-ul pe care l-ai postat, probabil că doar 100 sau chiar și mai puțini fac asta. Ce-i de făcut? În calitate de follower intri pe pagina care te interesează, dai click pe butonul de "following" și apoi bifezi "see first" în loc de "default". Uite aici mai multe detalii, utile atât acelora care dețin pagini cât și urmăritorilor. Despre cât de jegoși sunt cei de la Facebook pe latura asta a scris și Zoso recent.
  • Numărul de like-uri pe care le are pagina ta începe să stagneze la un moment dat dacă nu sari cu banul. Mi-a mărturisit cineva asta, din proprie experiență, în urmă cu ceva ani. Între timp am ajuns la concluzia că are dreptate. Deși insignifiant în comparație cu alte pagini, numărul like-urilor The Fly in a Wall a crescut constant până când a ajuns în jurul cifrei de 300. Asta se întâmpla în urmă cu mai bine de un an. De atunci nici de-al dracului n-a mai crescut, deși zilnic noi vizitatori îmi intră pe blog (de exemplu la articolul ăsta, care îmi aduce și acum cel mai mare trafic).
  • Butoanele alea de "like" sau "recommend" pe care le pui la finalul articolelor nu se mai manifestă în feed-ul de pe Facebook. Mai exact acum acționează ca un simplu counter și nu mai reliefează această acțiune în profilul utilizatorului care a dat like. Probabil tot o mică măgărie marca Facebook.

"Păi da, boss, dar Facebook reprezintă un serviciu gratis. Ăia care-l guvernează pot să facă ce vor mușchii lor. Nu te obligă nimeni să ai cont personal și nici pagină de promovare pe Facebook."

Eh, așa o fi la prima vedere, dar să nu uităm un principiu fundamental din marketing care spune că dacă nu plătești, tu ești produsul. Cu alte cuvinte, simpla ta prezență pe Facebook îl îmbogățește pe Zuckerberg.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele