Puțină ipocrizie despre sclavie

Aseară am văzut o chestie pe Facebook care m-a amuzat. Pe bune, chiar am râs, după ce inițial mă speriasem un pic, crezând că am fost teleportat într-un univers utopic paralel. După cum puteți remarca, a fost descoperit un franțuz nomad în Gara de Nord (presupun) și toată lumea se udă și suspină, comentează, dă laic & șer, că vai, ce frumos, ce tare, ce liber e omul și ce sclavi suntem noi. Ok, chestia asta conține sirop și ipocrizie pe atâtea niveluri încât nici nu știu de care să mă apuc mai întâi. Dar hai să privim poza și textul pentru început:

În regulă. Presupunem că acest domn numit Vlad Cioplea nu inventează și nu dramatizează de amorul artei și al traficului și textul care însoțește fotografia este autentic. First things first. Amigos, i-a recomandat careva ăstuia o pădure în care să doarmă dar să și pescuiască? Avem din astea prin zonă? Undiță nu știu dacă are la el dar la cât de Chuck Noland arată cred că e în stare să improvizeze o suliță dintr-o creangă și să prindă astfel peștii. Da? S-a rezolvat? Perfect. Avem pădurea cu pești. Nu de alta dar eram cam îngrijorat la gândul că, negăsind pădurea, va trage la un hotel.

Acum că ne-am liniștit știind că omul a avut unde să doarmă și să pescuiască azi-noapte, hai să vedem câți dintre noi cred că gagiul ăsta e pe bune. Cum adică? Adică 100% autentic. Și-a abandonat traiul normal (fie voit sau nevoit) și umblă prin lume fără nicio sursă de venit, fără ceas și fără telefon, dormind prin păduri și procurându-și hrana din natură. Apropo, barba aia de călugăr ortodox te convinge un pic așa dar, plm, pare tuns relativ recent. În fine, trecem peste și votăm. Cine crede că e pe bune nomadul? Nici el nu trișează cu telefoane, tablete și cărți de credit ascunse prin chiloți și nici voi nu aveți voie! Oh, atât de mulți îl cred pe cuvânt? Bine, amigos, îl credităm cu asta și trecem la punctul următor.

Și anume: omul doarme și mănâncă prin păduri, noi îl credem pe cuvânt și nu doar că-l credem, dar îl și invidiem! Că vai, ce frumos, ce tare, ce liber e omul și ce sclavi suntem noi. Fără mișto, uitați-vă prin comentarii. De acolo o putem extrage, de exemplu, pe această duduie:


Excelent. O sfătuiesc și eu, la rândul meu, să-l urmeze pe Stephen. Chiar așa, Mădălina, dă-ți demisia, abandonează-ți rudele, prietenii, telefonul, laptopul și Facebook-ul, comfortul și siguranța căminului, ia-ți tu bocceluța frumos în spate și whoop whoop la pescuit și dormit prin păduri. Fără doctori, fără pastile, fără prea multe haine de schimb, fără dușuri. Păi cum adică eziți? Ori îl invidiezi pe Stephen și tânjești după libertatea lui ori ba. Parcă nu mai doreai să te simți sclavă. Asta e șansa ta, păpușă! Atenție numa' să nu pățești ce a pățit acel mare idiot numit Christopher McCandless, că doar te-ai uitat și tu la filmul Into the Wild și ai suspinat apreciind libertatea și atunci, desigur. Cum ce a făcut? Și-a vândut/donat toate cele și s-a dus de nebun prin pustiuri până a crăpat în cel mai stupid mod posibil, murind de foame, că deh, printre altele omul nu e un animal adaptat să trăiască în sălbăticie.

Hai, boss, ziceam și eu așa. O fi el liber și eu sclavă, da' n-aș face schimb cu el, ejnebun?

Ah, vrei să spui că ești doar o mică ipocrită care reacționează instinctual și comentează utopii într-o bulă virtuală doar pentru că știe că asta dă bine la turmă?

...

Păi ipocrizia ta e chiar mai nasoală decât sclavia pe care o invoci și de care te plângi deși, "sclavă" fiind, te bucuri de un catralion de beneficii materiale și chiar și spirituale pe care nu le-ai avea dacă ai apuca-o de bezmetică prin păduri în căutarea "libertății".
Uite, doar o întrebare îți mai adresez: chiar ai prefera să trăiești izolată de oameni, de rude și de prieteni, fără a comunica măcar din când în când cu ei? Doar tu și un cățeluș sub clar de lună? Asta reprezintă antiteza sclaviei pentru tine?

But, man, poate că gagiul ăsta și alții ca el nu fac asta în permanență! Nu e un lifestyle, e doar temporar! A decis să se rupă de lume o perioadă!

Păi atunci nu e liber, e doar în vacanță. Adios. Cazul e clasat. De fapt chiar sper, pentru binele lui, că este doar într-o vacanță exotică și că nu a făcut din asta un stil de viață.

Pam pam.

Serios, este greu de crezut că uneori e nevoie să explici cuiva lucruri atât de elementare.
Și mai puțin serios, rog pe cineva să mă anunțe în ce pădure va dormi și pescui Stephen la noapte.Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre noile albume Byron și Kumm (altfel spus: Așa Da - Așa Nu)