Prea mulți nebuni și criminali pe străzile Londrei

Îmi pare rău că am ajuns la un punct în care trebuie să vorbesc și despre părțile negre ale metropolei, dar asta este realitatea și ea nu prea mai poate fi evitată. În ultimele luni parcă toți au luat-o razna și fără exagerare vă spun că nu trece nici măcar o zi fără să nu citesc despre vreo înjunghiere letală, despre un atac cu acid (mai nou a devenit și ăsta o modă) sau despre un furt la drumul mare. Și foarte rare au devenit cazurile în care ies pe stradă, chiar și până la magazinul de la colț, fără să văd vreun homeless, vreun ciudat sau vreun nebun pe care, deși poate fi total inofensiv, tot e mai bine să-l eviți.

De unde să încep? La un moment dat m-am apucat să îndosariez exemplele, pentru că sunt atât de multe încât este imposibil să le reții. Coceam articolul ăsta de mai mult timp, dar l-am tot amânat pe ideea că poate mi se pare mie și poate că exagerez. Dar credeți-mă pe cuvânt, oricâte exemple v-aș oferi în continuare, cu siguranță îmi scapă destule altele la care am asistat sau despre care am citit.

Cuțitarii au fost întotdeauna "la modă" prin Londra, cel puțin de când m-am mutat eu aici, dar în ultima vreme acest tip de incidente a explodat. O arată și cifrele oficiale. Inițial mă gândeam că se întâmplă în special între bandele de cartier și, din punctul ăsta de vedere, din partea mea să se omoare între ei pînă la ultimul, iar ăla rămas în picioare să intre la bulău 30 de ani. Dar nu prea e așa. I se poate întâmpla oricui, la orice oră și chiar la drumul mare. Vreți exemple din ultimele două săptămâni? Avem aici, aici, aici, aici și unul chiar de azi, petrecut în aceeași zonă (NW10) și la aceeași oră la care nonșalant mă aflam și eu pe acolo la un interviu, la câteva străzi distanță.

Revigorant, așa-i?

Vreți o bătaie în plină mulțime în fața unui centru comercial? Avem aici. VIDEO! Vreți nebuni, uneori cu aspectul unora care ar lucra în The City, deci nu mă refer la jegoși și la cerșetori acum, care vorbesc singuri și se ceartă pe ei înșiși iar uneori urlă pe străzi într-un mod extrem de disturbing? Avem prea mulți la ofertă. Vreți weirdos care te abordează pe stradă și vor să te îmbrățișeze sau doar să vorbească cu tine, iar dacă îi refuzi te fac curvă? Am avut cazuri pe aici prin Crouch End, relatate pe una dintre paginile Facebook locale. Am avut chiar și un cretin prin Muswell Hill care se lua exclusiv de femeile cu copii, lovindu-se agresiv de ele din mers, conform relatărilor.

Dar cerșetori și homleși vreți? Avem pe toate drumurile. Unii sunt inofensivi, dar alții devin insistenți și chiar agresivi. Sorella a pățit-o recent cu una care a abordat-o în stație, i-a cerut bani apoi insista să dea mâna cu ea. De altfel sora mea a pățit-o și cu telefonul, care i-a fost furat din mână de către o dudă pe un scuter, acesta fiind ultimul fetiș în materie de infracțiuni. Se pare că a început chiar pe aici prin Haringey și Islington, s-a extins prin diverse alte zone din North London iar acum băieții au prins tupeu și atacă la drumul mare în plin central London. Este un flagel inimaginabil, se întâmplă nepermis de des și poliția nu prea are ce face, unul dintre motive fiind acela că (fiți pregătiți să flegmați) le-ar pune viața în pericol hoților dacă s-ar lansa într-o urmărire ca în filme pentru a-i prinde, urmărire care implicit i-ar forța să accelereze.

WAIT A MINUTE, SAY WHAT...?

Da, ați citit bine. Corectitudine politică și drepturile ciorilor (ale omului, pardon) duse la extrem. Furturile telefoanelor mobile și căștilor, din goana scuterului, au devenit atât de frecvente în zonă încât până și tata a asistat la unul acum câteva săptămâni când ai mei erau în vizită la Londra. Iar grupurile locale de pe Facebook semnalează zilnic câte un nou incident. Detalii și aici. Din păcate trăim niște vremuri în care nu mai este recomandat să butonezi nonșlant telefonul atunci când te afli pe stradă, mai ales dacă nu există gard la marginea trotuarului. Un nenorocit venit de nicăieri ți-l poate sălta oricând. Ca fapt divers, pănă și Tom Hardy a ajuns pe prima pagină a site-urilor de știri atunci când a prins un puțoi din ăsta care fura telefoane prin Londra. Detalii aici.

După cum menționam mai sus, dacă furturile de pe scuter și cuțitarii nu v-au tulburat îndeajuns, avem și atacurile cu acid mai nou. S-a întâmplat de 3 ori în ultimele săptămîni: o dată într-un club și de vreo două ori pe stradă, mai mult sau mai puțin la întâmplare. Genul ăsta de atac este efectiv oribil: deși nu te omoară, te poate orbi și cu siguranță te desfigurează. What can you do? Just don't be there when it happens!

Văzând toate astea, îmi vine să trec Tamisa și să strig către clădirea aia de sticlă de lângă Tower Bridge:

SADIQ, CE PLM FACEM? SPUNEAI CĂ SIGURANȚA LONDONEZILOR REPREZINTĂ PRIMA TA PRIORITATE!

Primarul tocmai a împlinit un an în oficiu și Evening Standard i-a tras un review destul de corect. După cum puteți remarca, a punctat prost la capitolul "Policing", pentru că, într-adevăr, "crime in London has risen for the first time in several years, with knife and gun crime soaring." De exemplu, eu i-aș spune lui Sadiq că atunci când vorbim de securitate ar trebui s-o lăsăm mai moale cu terorismul. Da, știm, nivelul de alertă este întotdeauna ridicat într-o metropolă ca Londra, dar amigo, aici s-au petrecut doar două atentate teroriste în ultimii 12 ani, dintre care ăsta de la Westminster, între noi fie vorba și cinic discutând, pe cifre, a fost o fâsâială. Un atac terorist are de regulă ca scop să facă prăpăd, nu să omoare doar 5 oameni. Păi numai 8 au murit înjunghiați în Londra în ultimele 14 zile, ești nebun?!

Deci despre ce vorbim noi aici? Eu zic că principala problemă a Londrei în ceea ce privește siguranța cetățeanului nu este reprezentată de terorist, ci de nebunul și criminalul de pe stradă. Ăla cu care poate da nas în nas la orice oră. Așa cum am dat eu peste unul (sau el peste mine) acum vreo lună și ceva - două când mă plimbam pe niște străduțe din North London și făceam poze. Și numai ce aud că striga un rastaman din ăsta cu părul mare și împletit, de undeva de la vreo 15 m din spatele meu: "Cocksucker! Motherfucker!". Mă întorc, îl văd. Îmi arăta degetul mijlociu și gesticula. Habar n-am care era problema lui. Văzând că e mai micuț decât mine primul impuls a fost să mă duc la el și să-l rog să mai spună o dată ce spunea la adresa mea, apoi să-i fut o bucată între ochi. Dar ce sens avea? Orice conflict stradal trebuie întotdeauna evitat, dintr-o groază de motive pe care cu toții le știm și nu trebuie detaliate. Lucrurile pot degenera foarte urât și poți intra în mari rahaturi chiar și atunci când ieși învingător dintr-o smardoială. Așa că l-am ignorat, am apucat-o pe altă stradă și asta a fost.

Apropo, sfatul meu pentru românii din Londra care sunt abordați de către dubioși este să vă faceți că nu înțelegeți. Începeți și vorbiți în română, zâmbiți și degajați cât mai repede zona. Asta e tehnica mea și pot spune că dă roade, pentru că respectivul freak este descumpănit instant realizând că nu poate comunica cu tine și în majoritatea cazurilor te va lăsa în pace. Îi poți spune chiar un "nu înțeleg ce morții mă-tii spui acolo, muist ordinar ce ești" în timp ce ridici din umeri și zâmbești. Este foarte reconfortant. Puteți sta liniștiți, deși sunt foarte mulți români în Londra, riscul ca unul dintre ei să se ia de tine este absolut infim. Or fi ei cocalari în mare parte, dar de regulă sunt cuminți și nu și-o caută cu lumânarea. Oricum, în multe cazuri ăla care te irită pe stradă arată a orice numai a român nu. Vei știi tu ce și cum.

Mda, cam așa stă treaba cu nebunii și criminalii din oraș. Cel mai bine este să începi să ignori știrile (măcar pe ele, pentru că nu prea poți nega și realitatea pe care o vezi cu ochii tăi pe stradă), altfel riscul s-o iei cu capul la rândul tău este foarte ridicat. Rămâi prevăzător, cască bine ochii, evită zonele dubioase (adică, în mare, nu te aventura la sud de Tamisa), evită cu religiozitate orice conflict și degajează rapid zona atunci când un potențial troublemaker ți-a apărut în câmpul vizual.

Ar fi păcat ca aceste mizerii să afecteze impresia generală creată de atâtea alte lucruri pozitive pe care acest oraș le oferă. De fapt nici nu-i vorba de impresii aici, ci de securitatea ta, care este mai presus de joburi, housing, transport, Brexit și alte drame existențiale. Sadiq ar face bine să amelioreze cât mai repede această situație.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre noile albume Byron și Kumm (altfel spus: Așa Da - Așa Nu)