O carte și un soft pentru fotografi

Știți că sunt pasionat de fenomen și consider că mă aflu încă în stadiul de aprofundare. Pe un site de torente am descoperit întâmplător un PDF (poate că e mult spus carte, e mai degrabă un manual) care te învață multe chestii utile despre fotografie. L-aș încadra undeva între categoriile "elementary" și "intermediate". Are peste 400 de pagini, dar se parcurge foarte ușor și este foarte bine structurat; nu e musai să-l citești pe tot ci te poți axa doar pe capitolele care te interesează sau unde mai ai de aprofundat. Manualul se numește The Digital Photography Handbook și îl puteți comanda de pe eBay pentru 3 lire sau vi-l trimit eu moca dacă mă trageți de mână.

Soft-ul de editare la care mă refer în titlu se numește DxO OpticsPro 11 și de vreo săptămână tot experimentez cu el, în detrimentul mult mai simplistului dar extrem de practicului Snapseed, care rămâne preferatul meu. DxO arată și se comportă profi și oferă un catralion de opțiuni pentru editarea unei fotografii RAW; este cu siguranță destinat profesioniștilor și maniacilor. Nu de alta dar poți pierde minute în șir cu editarea și transformarea în JPEG a unei singure fotografii, prin urmare dacă la un shooting ai tras zeci sau sute de poze o iei cu capu' să le editezi pe toate.

La capitolul pros, pe lângă această multitudine de opțiuni, aș menționa secțiunea "distortion", cu cele trei moduri în care poți deforma imaginea. Chestia asta îți permite să obții niște rezultate foarte interesante (vă arăt imediat niște exemple), dar trebuie spus că avem și capitolul cons, la care încadrăm faptul că acest soft îți consumă multe resurse și încetinește serios computerul, precum și faptul că secțiunea de sharpness (numită "unsharp mask"), care pentru mine este foarte importantă, nu pare a avea niciun efect asupra fotografiei, chiar și atunci când îi setezi toate detaliile la maximum. Și apropo de claritate și detalii, echivalentul acelui "structure" din Snapseed este "microcontrast"-ul din DxO.

Dar hai să vă arăt niște shots pe care le-am tras zilele astea, prin și din apartament, apoi prin minunata Highgate Wood, aflată la o aruncătură de băț de Crouch End.


Peste drum s-a deschis o librărie săptămâna trecută și toată lumea din cartier este extaziată. Eu mărturisesc că nu auzisem de acest brand, dar se pare că este faimos pe aici. După cum puteți vedea am profitat de ocazie și am testat efectul "miniature" oferit de DxO.


Iată ce poți face cu "distortion"-ul menționat mai sus: am tras această fotografie dintr-o poziție perpendiculară, de pe partea cealaltă a drumului, dar o pot face să pară ca și cum am pozat dintr-un bus de pe stradă, aflat mult mai aproape de clădire. Îți schimbă total the vantage point. Cool stuff. Practic clădirea este tot cea din poza de mai jos, unde am folosit efectul "distortion" în alt fel.
"Distortion" din nou (sus) și "miniature" (jos). Apoi alte variațiuni pe aceste teme. 😊 Apropo, am variat intenționat intensitatea culorilor.
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele