Patriots Day: O capodoperă și un triumf

A trecut ceva timp de când nu am mai dedicat o postare unui singur film, dar acest Patriots Day pe care l-am vizionat aseară m-a lovit bine de tot și cu siguranță îl voi mai vedea o dată. Este a treia colaborare dintre regizorul Peter Berg și Mark Wahlberg, după Lone Survivor și Deep Water Horizon. Toate cele trei filme prezintă drame și incidente care s-au petrecut în realitate. În cazul de față vorbim despre atentatul de la Boston din 2013

Patriots Day începe calm, fără a prevesti intensitatea cu care te va acapara imediat după producerea atentatului. Îți sunt prezentate pe scurt personajele principale, printre captivante imagini aeriene cu orașul Boston care se pregătea pentru maraton, imagini susținute din fundal de un soundtrack abia perceptibil, care va avea un efect de senzație pe tot parcursul filmului.

Apoi explodează prima bombă și se dezlănțuie calvarul. Este momentul în care realizezi cât de greu este acest film. The acting, the camera movements, detaliile grafice devastatoare te amețesc și te lipesc de scaun (sau de pat), făcându-te să te întrebi dacă nu cumva asiști la un film documentar cu imagini reale și nu la unul artistic. Cel puțin eu, în timp ce atingeam des butonul de pauză pentru a mă repezi la Wikipedia să mă documentez (sau la un site cum ar fi acesta), aveam impresia că văd un reportaj despre 9/11. Și lipit de scaun am rămas până la capăt, cu sufletul la gură, deși știam exact ce urma să se întâmple. Iar la final, după mai bine de două ore de intense emoții, acest film îți dă lovitura de grație, într-un mod pe cât de previzibil, pe atât de intens. 

Ironizam eu recent acele postere în care mai toate filmele sunt numite "a masterpiece and a triumph", dar Patriots Day chiar asta este. Gripping. Filmmaking at its best. Nu ratați acest film. Eu i-am acordat rating 9 pe IMDb. 

Cu Mark Wahlberg, John Goodman, Kevin Bacon, J.K. Simmons, Michelle Monaghan și Rachel Brosnahan (o știți din House of Cards). 

Ne auzim în weekend cu o altă serie de filme și seriale.
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele