Depeche Mode: That's NOT the Spirit

Zilele astea a apărut noul album DM, intitulat Spirit. Ce să zic, mă așteptam să fie extrem de prost și din păcate am avut dreptate. Este chiar amuzant faptul că acum pot cita exact ce scriam în 2009 despre Sounds of the Universe:

soulfeederweb.com
"Am fost dezamăgit total de ce am auzit, rezistând eroic până la final în faţa unor piese adormitoare care nu-mi spuneau absolut nimic. Melodiile sunt de o banalitate înfiorătoare şi sunt convins că multe alte trupe nu ar scoate aşa ceva nici măcar ca B-sides. Este genul de disc pe care doar fanii hardcore îl vor digera oarecum şi asta doar după ascultări cu nemiluita în cadrul cărora vor încerca să se auto-convingă de faptul că "hmmm hai că e ok albumul". "De fapt dacă intri pe pagina Facebook a trupei și citești reacțiile fanilor vei constata că nici măcar ăia hardcore nu mai înghit muzica de tot rahatul pe care o scoate trupa asta de mulți ani încoace (să nu uităm că și albumul Delta Machine, lansat în 2013, pe care l-am menționat în treacăt aici, este o aiureală înfiorătoare). Eu am ascultat de 3 ori acest Spirit și aș fi putut gusta două piese (Going Backwards și So Much Love, care are un intro interesant), dar și astea se transformă repede într-un ghiveci lipsit de gust și te pierd iremediabil. Pe la piesa 7-8 încolo deja îți vine să bați pe cineva. Până la urmă îngânările astea cu care ne adoarme Gahan, specifice ultimelor 3 albume, nu fac decât să ateste în mod ironic că DM este, parafrazând titlurile a două piese de pe acest nou album, Going Backwards & a Fail.

Concluzia mea este următoarea: dă-mi orice trupă care a explodat în anii '80 și care se încăpățânează să facă muzică și acum, 30 de ani mai târziu, și îți spun că este un fail. U2, Depeche Mode, Bon Jovi și mulți alții ar fi trebuit să agațe instrumentele în cui așa cum au făcut cei de la R.E.M. când au realizat că nu mai pot fi creativi. Flama nu poate arde la infinit și riști să ajungi un greatest hits ambulant, precum Rolling Stones.

Consider că Depeche Mode este trupa care a scos de-a lungul timpului unele dintre cele mai mișto sunete peste care am dat în universul meu muzical personal. Versiunile live de la Enjoy the Silence sau fenomenalul main theme de la Policy of Truth, ca să dau doar două exemple, sunt inegalabile. Le am în telefon și le ascult în mod constant. Dar este clar pentru mine că Depeche Mode nu va mai atinge niciodată acest nivel. Anii '80 și '90 sunt duși pe vecie și puține sunt trupele care mai compun muzică bună în această eră decadentă, fie că vorbim de dinozauri care ar trebui împăiați sau de new kids on the block.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?