Ar trebui să existe o vârstă a senioratului

În majoritatea țărilor occidentale se consideră că până împlinești o anumită vârstă (fie ea 18 sau 21 de ani) nu ești dezvoltat suficient din punct de vedere fizic, emoțional sau cognitiv pentru a întreprinde de bună voie și nesupravegheat anumite activități, cum ar fi sexul (ca activitate dar și dreptul de a ți-l schimba), mersul la vot, consumul de băuturi alocoolice sau de tutun, șofatul și altele. No rocket science, toată lumea știe asta și puțini cred că sunt aceia care nu sunt de acord cu aceste principii transformate în legi. Pe mine mă frapează altceva însă: dacă am stabilit că este imperativ pentru societatea noastră să ne raportăm la această vârstă a majoratului, oare de ce nu avem și una a senioratului?

Ideea ar fi practic aceeași: după o anumită vârstă (you name it, say 70, așa cum ne-a dus capul să spunem 18 pentru tineri vom putea determina și una pentru bătrâni) nu mai ești în deplinătatea facultăților fizice și mentale pentru a întreprinde anumite activități în spațiul public, cum ar fi șofatul sau (uite una și mai tare) pilotatul avioanelor. Se aude, Harrison Ford? Nu de alta dar stimabilul are un hobby periculos și tocmai a generat al doilea său incident aviatic din ultimii ani. Poate că totuși la 75 de ani ar trebui să se bucure de bătrâneți și să călătorească prin lumea largă în mijloace de locomoție care sunt conduse de alții.

Da, această știre cu nenea Ford m-a făcut să mă aplec asupra acestui subiect și să-l generalizez. Chiar nu e nevoie să faci studii pentru a realiza un lucru de mare bun simț, anume acela că, odată cu vârsta, vederea, auzul și reflexele ți se deteriorează și astfel riscul de a produce un accident crește simțitor. Dar dacă bunul simț nu este suficient în acest caz, puteți citi una alta aici și aici. În UK, ca de altfel în multe alte țări, nu există o limită de vârstă până la care poți șofa, asta în timp ce accidentele cauzate de persoanele în vârstă s-au înmulțit și numărul șoferilor de vârsta a treia se află de asemenea într-o continuă creștere (detalii aici).

Desigur, când propui astfel de idei incorecte din punct de vedere politic apar imediat deștepții și corecții care vor considera că astfel i-am discrimina pe bătrâni și le-am îngrădi libertățile, nicidecum că de fapt am reduce numărul bombelor cu ceas care umblă nestingherite pe șosele.

"Dar, boss, tatăl meu are 78 de ani și încă șofează perfect, e chiar mai atent decât mulți tineri aflați la volan!"

Shut up. O fi tac-tu mai atent, dar reflexele și le-a pierdut de mult. Doar o secundă e necesară, doar un moment în care nu răspunde prompt la o situație neașteptată din trafic și mari probleme pot să apară. Nu mai este la fel de mobil, nu se poate întoarce ușor să privească pe geamul lateral sau în oglinda retrovizoare, picioarele nu se mai mișcă la fel de rapid pe pedale. Plus că și dacă-i adevărat ce-mi spui, taică-tu e doar o excepție. Pe același principiu dacă ai un copil care știe să manevreze o mașină la 15 ani asta nu înseamnă că trebuie să le dăm tuturor puștanilor carnete de șofer de la această vârstă.

"Să știi că în multe țări există controale periodice de la o anumită vârstă și permisul trebuie reînnoit constant!"

O frecție. Lasă loc la portițe și la interpretări. O dată la câțiva ani e mult prea rar, plus că orice test este subiectiv și rareori 100% concludent. O mămăiță poate foarte bine ieși victorioasă de la testare pentru ca imediat după să intre cu mașina pe trotuar din neatenție.

"Statisticile arată că, overall, se petrec mai multe accidente generate de tineri decât de persoane în vârstă! Ar trebui să interzicem tineretul la volan?!"

Amice, ești idiot. Asta nu necesită un răspuns detaliat. De fapt nu necesită nicun fel de răspuns.

În concluzie, eu cred cu tărie în faptul că de la o vârstă încolo oamenii trebuie să-și piardă anumite drepturi, cum ar fi acela de a șofa, de a pilota avioane (serios acum, e chiar scary ideea că există sectagenari și octogenari care pot zbura nestingheriți după cum vor mușchii lor atrofiați) și chiar dreptul de a vota. Consider că dacă alte persoane s-ar ocupa de toate aceste treburi în locul bătrânilor ar exista efecte benefice atât pentru societate în ansamblu cât și chiar pentru acești seniori în sine.

Alte păreri avem?


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"