Din nou despre mândria de a fi român

Pentru unii a fost de ajuns să iasă de câteva ori în stradă, să lumineze cerul nopții cu telefonul și să posteze câteva poze pe net pentru ca pipota să crească iar în ei și să se declare mândri că sunt români. Social media s-a umplut de speranță, sentimente de apartenență și de taguri gen #mandrucasuntroman. Ce să zic, eu am mai postat pe tema asta (aici și aici) și chiar înțeleg pe deplin acel feeling care te cuprinde atunci când te afli în mijlocul unei mulțimi uriașe care gândește și acționează la fel ca tine. Ai senzația că poți muta munții din loc, că vei schimba lumea și că-l vei da jos nu doar pe Dragnea, dar chiar și pe Trump. Prin urmare, dacă ești mându că ești român, te bag eu rapid la terapie intensivă înainte ca realitatea vieții de zi cu zi să te izbească din nou, imediat ce îți vei fi sorbit cafeaua dimineața și vei fi verificat noile like-uri la pozele din piață pe care le-ai postat cu o seară în urmă.

Dacă ești mândru că ești român trebuie să te mândrești și cu acele milioane de oameni care au votat PSD în urmă cu doar două luni. Mândria de a fi român este un concept general, nu te poți mândri doar cu indivizii din bula ta, ci cu imaginea de ansamblu a românilor de pretutindeni.

Dacă ești mândru că ești român trebuie să te mândrești și cu lamentabila clasă politică aflată la conducerea patriei. Pentru că ăștia de acum, pe numele lor Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu sau Iordache, nu sunt o excepție, ci doar alții care încearcă să te fure. De 27 de ani ești furat. Asta după ce 45 de ani ai fost îndobitocit în socialism. Știu, tu cică protestezi și îi dai jos, așa cum ai protestat și după incendiul de la Colectiv, dar fix un an mai târziu poporul român (ăsta cu care ești tu mândru) tot pe ăștia i-a ales. Nu e absoolut hilar? Mândrește-te cu toate aceste aspecte dacă poți.

Pentru a fi mândru că ești român trebuie să faci treaba până la capăt: anulezi ordonanța, dai guvernul jos, scoți PSD-ul în afara legii sau măcar îl duci la 10% de la 45% cât a fost la alegeri, pui în loc un alt guvern de tehnocrați și stai cu ochii pe el ca pe butelie. Altfel nu se va schimba nimic și peste două luni sau peste un an vei fi fix în același punct.


Ah, da. Poți spune că ești mândru că te-ai dus zilnic în piață, ai urlat din toți rărunchii, ai agitat o pancartă, ți-ai mobilizat prietenii să iasă și uite așa ați contribuit la abrogarea ordonanței de urgență. Și poți fi mândru de tine și de prietenii tăi. Sunt total de acord cu asta. Dar de aici și până la a fi mândru că ești român e cale lungă de câteva secole.Luni i-am arătat unui coleg din Portugalia poza cu telefoanele aprinse în piață și i-am explicat pe scurt care e faza. Ciudat, dar n-am simțit deloc mândrie pentru că jdemii de conaționali s-au adunat într-o piață și și-au aprins telefoanele, ci mai degrabă am simțit rușine atunci când i-am spus motivul pentru care sunt acolo, anume faptul că guvernanții au dat o lege care dă liber la furt. Vedeți voi, e cam greu să mă mândresc că sunt român când tocmai i-am spus unui străin că vin dintr-o țară în care politicienii aleși în mod liber de popor au legiferat furtul. 


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Love & Tactics