U2 continuă mișcările neinspirate

Și nu vorbim aici din punct de vedere comercial. Pe latura asta sunt betonați de-a pururi, pentru că legiunile formate din zeci de milioane de fani din diverse generații îi vor urma și consuma indiferent ce-ar produce. Problema e că în ultimii (mulți) ani această trupă (care întotdeauna va rămâne una de referință pentru mine) propagă o imagine tot mai păguboasă din punct de vedere artistic, pe care din păcate o percep doar cei mai obiectivi și mai neutri dintre receptori, mulți dintre ei long time fans. Iar printre aceștia consider că mă număr și eu. 

Mare mi-a fost mirarea când am dat ieri peste un interviu cu The Edge, în care vorbește despre noul turneu U2 ce se va numi The Joshua Tree Tour 2017. Stai așa, nu-l făcură pe ăsta acum 30 de ani? Ba da, dar acum s-au gândit să-l recicleze, așa cum au reciclat și în 2014 aceleași idei obosite doar pentru a mai compune un nou album. Pentru că Trump, Brexit, nebunie mare pe planetă și feeling-ul ăsta, dom'le, cum că "our work has come full circle". E ca în 1987 acum, cu Theresa May pe post de Margaret Thatcher și Donald Trump în loc de Ronald Reagan. Bă, ești nebun? Ăsta-i motivul pentru care pleacă iar la drum cu același concept din urmă cu 30 de ani? Păi da, ăsta-i motivul declarat, cel real fiind faptul că pur și simplu nu mai au idei. U2 se află de mult timp într-o mare pană creativă.

Și stați așa că asta nu e tot.

Azi a apărut un articol din The Guardian care ne anunță că U2 amână lansarea noului album pentru că nu prea mai au habar ce și cum să compună Trump a ieșit președinte. Și acum lumea-i un loc diferit iar ei nu știu cum să-și poziționeze noua creație relativ la chestia asta. Are you shitting me, lads? Chiar m-a bufnit râsul. Pe bune, așa au zis, citiți articolul. După cum spunea azi un prieten, fan U2 din vremuri străvechi și el, asta e fix ca faza din 2007 când Mani de la Urma se gândea să se lase de muzică pentru că-l suspendaseră pe Băsescu. Lol. Ce are sula cu prefectura?

Eh, vă zic eu ce are. Ne căcăm pe noi și profităm de diverse evenimente și împrejurări pentru a ne ascunde lacunele, pentru a ne da prețioși și profunzi și pentru a ne screme din toate puterile în încercarea de a rămâne relevanți. Din păcate toate aceste mișcări din ultimii ani, "susținute" din fundal și de o muzică de slabă calitate, mă fac să cred că U2 a devenit un greatest hits ambulant și irelevant, anume exact acel gen de parodie pe care o ironizau și ei într-o vreme.

Și nu se vor deranja să vină în România nici de data asta, în caz că vă întrebați.Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

London Lockdown #1

Ceva bun pe bază de Corona