Post-truth: Shit's About to Get Real

A fost numit cuvântul anului 2016 de către dicționarul Oxford. Stați liniștiți, nu mă refer la "shit".  "The concept of post-truth has been in existence for the past decade, but Oxford Dictionaries has seen a spike in frequency this year in the context of the EU referendum in the United Kingdom and the presidential election in the United States."

express.co.uk
Este de înțeles faptul că noi, occidentalii, am asociat Brexit-ul cu victoria lui Trump. Cele două evenimente politice majore au atât de multe în comun, începând cu motivele care le-au generat, continuând cu șocul planetar venit odată cu conștientizarea lor și, abia din acest moment încolo, continuând cu efectele propriu-zise pe care le vor produce. Practic abia acum începe dansul: Trump va fi investit mâine, iar Theresa May (poreclită în presa de aici Theresa Maybe pentru indecizia dovedită până acum) a anunțat în urmă cu două zile care este planul ei în legătură cu Brexit-ul, pe care ar urma să-l activeze efectiv peste două luni.

În ceea ce-l privește pe Trump ne putem aștepta la orice. Expect the unexpected. Până acum a fost relativ inofensiv în calitate de president-erect. Sau elect? Mă cam pierd în termeni. Mr. Trump aberează de mai multe ori pe zi pe Twitter, mai ceva ca un adolescent care tocmai a descoperit internetul și care nu trebuie să mai dea socoteală părinților. Toate agențiile de presă de pe planetă îi preiau elucubrațiile și le transformă în știri. Oare cum o fi? Ești Donald Trump, tocmai ai tras un pui de somn așa de după-amiază. Te trezești, râgâi, îți deschizi telefonul sau tableta, scrii două rânduri de-a plua pe Twitter și apoi te întorci pe partea cealaltă și mai moțăi nițel. Când deja te vei fi trezit de-a binelea vei fi subiectul numărul 1 pe canalele de știri de pe mapamond. "Iată ce a mai postat Trump pe Twitter! Hai să analizăm! Oare cum să comentăm?" 

Problema e că de vineri Trump va fi președinte în funcție și prostiile debitate pe Twitter se pot transforma în fapte care ar afecta un număr foarte mare de umanoizi de pe această planetă. În partea cealaltă a oceanului, undeva pe o insulă dar câtuși de puțin izolați de lume, sunt niște britanici care se screm din răsputeri să lase impresia că au un plan în ceea ce privește accidentala și super imbecila decizie de a părăsi Uniunea Europeană. Și nu e doar asta; britanicii ăștia mai fac și pe durii, că fac ei și dreg și că vezi doamne ar negocia cu UE la sânge, fără compromisuri, pentru a obține cel mai bun deal. De răsul curcilor, nu alta, dar până la urmă ce dracului să spună și ei? Trebuie să dea ceva pe goarnă și doar nu or spune că vor pleca din UE cu coada între picioare. Însă de la vorbele astea lipsite de orice substanță, pe care le-ar putea citi de foaie (precum le-a citit Theresa May marți) și drojdierul nea Costel din poantele TNR, până la fapte e cale foarte lungă.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a luat însă în serios și a atacat-o frontal pe Theresa, acuzând-o că a pus la cale o strategie care ar putea afecta grav UK-ul. Apropo, n-am ce să-i reproșez lui nenea Sadiq până acum, chiar îl admir ca primar. Am spus răspicat că voi recunoaște acest lucru aici pe blog dacă va fi cazul, deși inițial nu mă entuziasmase deloc alegerea lui ca primar.

Am citit multe păreri și analize și am ajuns la concluzia că, în cel mai fericit caz, acest Brexit ar putea avea efecte pozitive moderate și asta pe termen lung. Însă este mult mai probabil ca efectele lui să fie drastice și imediate. Cu alte cuvinte the best case scenario pălește în comparație cu the worst case scenario. Iar cei care vor suferi cel mai mult vor fi exact cei din clasa de jos, anume sărăcii, idioții și ignoranții care au votat pentru Brexit. Nu-i minunat?

Însă eu încă mai sper că Articolul 50 nu se va activa într-un final, dar recunosc că această speranță a devenit tot mai palidă în ultimul timp. Mă tot gândesc că, măcar la nivel politic și instituțional, britanicii nu vor fi atât de cretini încât să se împuște singuri în cap numai pentru că așa a decis plebea. Dar până una alta ne îndreptăm către Brexit, iar Trump este deja președinte. Combinația asta ar putea avea efecte devastatoare pe termen scurt, mediu și lung, după cum am spus și în vară.

Rămâne de văzut și vom vedea asta foarte curând. Dacă până acum am chibițit, de aici încolo, vorba aia, rahatul devine real. Eh, noi să fim sănătoși, sexoși, la pungă groși și activi în social media chiar și la 70 de ani, exact așa ca Donald Trump.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

London Lockdown #1

Ceva bun pe bază de Corona