Antío gia tóra, Georgios

Mă pregăteam să mă culc când nemilosul breaking news al aplicației BBC de pe telefon m-a anunțat că George Michael a murit. Dintre toți marii artiști care ne-au părăsit în acest blestemat an 2016, George cu a sa prematură dispariție mă întristează cel mai mult. A fost probabil solistul meu preferat, ultimul mare gentleman al industriei muzicale, un adevărat musical and cultural icon. 

shauntmax30.com
Am avut ocazia să-l văd în concert în urmă cu aproape 10 ani (și chiar de foarte aproape) și l-am dat exemplu când vorbeam despre gay și masculinitate, dar l-am și criticat când am considerat că stagna din punct de vedere artistic. Cred și acum că ar fi putut să ne ofere mult mai multă muzică (doar 4 albume solo în aproape 30 de ani înseamnă foarte puțin), însă până la urmă nu poți cere socoteală unui artist pentru așa ceva.


Lăsând la o parte înclinațiile sale sexuale, total irelevante când vorbim despre artistul care a fost George Michael, dacă e să mă iau după atitudine, voce și look consider că autenticul londonez (născut și crescut în North London și rezident în Highgate) a fost poate cel mai macho artist al ultimelor decenii. Și să nu uităm că George a fost și un foarte bun songwriter, deși nu cred că știa să cânte la niciun instrument. Iar duetele sale, dacă ne gândim numai la cele cu Lisa Stansfield și Elton John, vor rămâne unele dintre cele mai impresionante din istorie.

George era atât de cool încât emana exclusiv non-gayness; practic nu puteai folosi termenul "gay" la modul peiorativ la adresa sa (am mai atins acest debate în urmă cu ceva timp). "The guy with the neatest beard in the history of MTV", după cum îl numise o prezentatoare a celebrului post de televiziune în anii '90, a fost un model pentru milioane de bărbați, fi ei straight sau gay, în materie de frizuri, facial hair, vestimentație și atitudine în general. 

Total întâmplător, cu vreo două săptămâni în urmă îmi descărcasem în telefon câteva piese de-ale lui. Una dintre ele, intitulată Through și aflată pe albumul Patience lansat în 2004, sună exact ca un rămas bun. Vorba ălora de la TV, vă avertizez că melodia de mai jos poate avea un puternic impact emoțional.

Antío gia tóra, George. 
Is that enough?
I think it's over
See, everything has changed
And all this hatred may just make me strong enough
To walk away
Well, they may chase me to the ends of the earth
But I've got you, babe
Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

London Lockdown #1

Ceva bun pe bază de Corona