Abandonați placa aia cu lașitatea teroriștilor

De fiecare dată după ce are loc un atac terorist apare un politician sau o rudă a victimelor care îi numește pe teroriști lași. E deja o regulă asta. Nimic mai fals însă. De unde până unde sunt teroriștii lași? De ce ne-am blocat pe acest șablon?

Pentru că e la îndemână și pentru că dacă au spus-o deja alții înaintea ta simți și tu nevoia să dai pe goarnă aceeași inepție. Un terorist poate fi numit în toate felurile numai laș nu, atâta vreme cât mulți dintre ei aleg să moară în atentat sau, în orice caz, manifestă un infim instinct de conservare, fără a le păsa de consecințe, revendicând atentatul, atrăgându-și o ploaie de bombe în cap de la avioanele americane și așa mai departe.

express.co.uk
Decizia unui tribunal de a-l condamna la închisoare pe viață pe un extremist dereglat care a ucis în plină stradă un parlamentar pe nume Jo Cox, cu câteva zile înaintea referendumului din iunie, a ținut prima pagină a ziarelor din UK în ultimele zile. Jo Cox era în tabără Remain iar acel dement considera că doamna Cox este o trădătoare de țară. Așadar a așteptat-o calm în plină stradă și a executat-o cu 15 lovituri de cuțit și 3 gloanțe. Apoi a rănit un bărbat care a încercat să intervină și a plecat calm de la locul faptei (camerele video au surprins toate aceste acțiuni). Soțul lui Jo Cox îl numește însă laș și oricât l-aș compătimi nu pot fi de acord cu acest epitet.

"Corect, dar îi numim lași pentru că atacă oameni nevinovați!"

Păi și ce ai vrea, amigo, să atace o armată? Faptul că omoară civili nevinovați nu reprezintă un act de lașitate, oricât de mișelesc ar fi el. Și nu, asta nu înseamnă că justific sau apăr în vreun fel o astfel de acțiune, nici vorbă. La fel cum, atunci când afirm că un act într-adevăr laș este să-ți omori dușmanii cu drone pe care le comanzi dintr-un fotoliu în timp ce îți bei cafeaua la mii de mile depărtare, nu văd nimic rău în a face asta dacă țintele tale sunt niște nenorocoiți periculoși care trebuie reduși la tăcere. De altfel chiar cred că aș fi în stare să apăs un astfel de buton dacă aș fi convins că repercusiunile vor fi nule. Aș fi laș procedând astfel? Cu siguranță că aș fi, dar unde e problema?

Prin urmare putem spune că lașitatea nu reprezintă neapărat un atribut deplorabil și totodată că mârșăvia nu înseamnă întotdeauna lașitate.

Semantics, baby.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Love & Tactics