Prietenii care nu inițiază contactul niciodată

Se spune că prietenul adevărat la nevoie se cunoaște, dar până a ajunge la nevoi există un indiciu mult mai la îndemână pentru a afla cu cine ai de a face. Eu unul nu prea am nevoie de prieteni care să mă ajute cu chestii punctuale sau chiar materiale (în ultimii 5 ani îmi amintesc doar două situații în care chiar am apelat la prieteni în acest sens). În sistemul meu de valori contează mult mai mult cât de interesată este de mine persoana cu care (vreau să) interacționez și asta se vede foarte clar în felul în care respectiva cunoștință alege (sau nu) să inițieze contactul. Da, e atât de simplu. Și nu, un like pe Facebook sau pe Instagram nu înseamnă că inițiezi contact. 

Prin urmare vă recomand un exercițiu util. Din când în când luați la puricat agenda telefonului sau lista de prieteni de pe o rețea de socializare și întrebați-vă chestii cum ar fi:

  • Persoana asta mă caută vreodată din proprie inițiativă?
  • Când a fost ultima dată când ne-am văzut pentru că a dorit el/ea?
  • Îmi răspunde acest amigo la mesaje de fiecare dată sau uneori chiar le ignoră complet? Dacă îmi răspunde în cât timp o face?
  • Construiește acest prieten un dialog oare, se arată interesat, pune întrebări sau doar răspunde mecanic întrebărilor pe care i le adresez?
  • De ce folosește numai emoticons în loc de cuvinte atunci când îi tastez ceva?

Desigur, fiecare relație are particularitățile ei, dar în majoritatea covârșitoare a situațiilor creionate în retoricile întrebări de mai sus realitatea este incontestabilă și ea se traduce prin acel prieten nu este câtuși de puțin interesat de tine. Nu are sens să te păcălești pe tine însuți și nici să le găsești scuze. Recomand detașarea cât mai rapidă de acești pseudo-prieteni, exceptând cazul în care chiar ai un interes concret în a menține legătura cu ei. Atenție și la tipul de prieten care te sună doar ca să defuleze și să-ți vorbească despre problemele sale, de parcă i-ai fi psiholog sau preot care-l spovedește. Acest specimen îți suge energia, nu te ajută și nu te încarcă pozitiv niciodată, deci trebuie eliminat la rândul său cât mai repede din peisaj. Trebuie menționat faptul că a înceta contactul cu o persoană care nu te caută niciodată nu ar trebui să aibă nimic de a face cu ranchiuna sau reproșul. Tu nu îi spui respectivului "băi, nesimțitule, cum îți permiți să mă ignori și de ce nu pui umărul la construirea unei prietenii nemuritoare", ci doar constați realitatea, dai dovadă de demnitate și mergi mai departe. Prietenia e fix ca amorul: cu sila nu se poate. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Love & Tactics