Sunt un țăran. Celebra galerie Tate Modern m-a amuzat.

Am pomenit galeria de artă Tate Modern în câteva rânduri aici pe blog, dar asta fără să fi vizitat exponatele care o ridică la rangul de uan ăv ză bigăst & culăst din lume. Țăran fiind, eu mergeam la Tate doar pentru localul cu priveliști minunate, mă durea la bască de arta modernă. Ei bine, ieri am vizitat (accidental și pentru doar câteva zeci de secunde) unele exponate și pot spune că durerea a devenit cronică. 

Lucrurile s-au petrecut în felul următor. Am fost cu ai mei la Tate 2, care are o terasă în aer liber extrem de spectaculoasă, ce oferă priveliști la 360° asupra Londrei. Voi publica pozele trase ieri pe terasă într-un articol viitor. Iar cum ne plimbam noi pe acolo printre cele două clădiri lipite, am dat și peste niște exponate. Băi, trăi-v-ar, știți ce am văzut?

Hai să vă explic.

Am văzut o cameră imensă în care niște crash test dummies erau atârnați de tavan. Băejnebun? Și niște mosoare cu ață de cusut erau băgate într-un fel de acvariu, în formă de sperietoare sau ceva. Mosoarele creau sperietoarea. Profund sau ce?

Ah, și am văzut și niste tablouri pe care le-am fotografiat. Priviți.
Deci asta e arta modernă, în cazul în care se mai îndoia cineva. Iei un manechin și-l atârni de tavan, iei niște mosoare cu ață de cusut și le așezi într-o formă abstractă, apoi desenezi niște șerpi fără niciun sens pe o planșă și ești artist, ce plm. Sau desenezi niște trandafiri banali cu aspect de vulvă și te-ai scos. Artă, mânceakas!

Când vine vorba de acest bullshit numit "artă modernă" există trei tipuri de oameni. În primul rând avem hipsterii plini de bășini care chiar gustă (sau au impresia că gustă și admiră) așa ceva. Avem apoi derutații care nu înțeleg nimic (pentru că nu e nimic de înțeles, nu de alta, ce morții mă-sii să înțelegi când vezi un dummy atârnat de tavan? sau ce fior să te străbată, ce trăiri poți avea?), iar în ultima categorie, cea din care fac și eu parte, îi avem pe cei care fac mișto de arta modernă și de hipsterii din prima categorie (uneori și derutații din a doua categorie pică sub tirul nostru, pentru că sunt atât de săraci cu duhul încât le e jenă să recunoască faptul că nu au înțeles nimic sau că nu pot admira niște mosoare de ață într-un acvariu, în sula calului!).

Așa că eu unul rămân la arta old school, mai văd un film, mai ascult și analizez o muzică, mai zdrăngăn o coardă, mai scriu un text sau mai fac câte o poză de pe acoperișul Tate Modern, încercând să surprind vibe-ul unei metropole fascinante, în timp ce hipsterii aflați sub mine ating nirvana în fața unor șerpi bizari expectorați pe o planșă.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Există și părți bune în toată nebunia asta generată de virus

Apropo de argumentul ăla "e mult mai grav ca gripa sezonieră"