Oare ce vor prezenta televiziunile de știri mâine? Crimele în masă dintr-un sat nepalez?

Nu de alta dar deja e prea mult. Zilnic avem un breaking news cu ceva crimă în masă. Ok, am înțeles Nisa. Pot înțelege și Munchen-ul. Dar nu înțeleg de ce cuțitarul din Japonia e breaking news. Pe pariu că ar fi trecut nebăgat în seamă acum vreun an - doi? Și nici de ce ăia care au omorât azi un preot într-un sătuc francez sunt vedete la știri. Ca și gogomanul ăla dintr-un orășel german, care zilele trecute s-a detonat fără să omoare pe nimeni. Nu înțeleg nimic din toate astea. Repet: mă refer la mediatizarea excesivă a acestor evenimente, nu la faptul că ele există.

Sau poate că înțeleg. Poate mă gândesc că niște băieți vor să ne abată atenția de la alte treburi și să ne mențină în teroare. Să creeze psihoza că nu mai ești nicăieri în siguranță, fie că locuiești într-o metropolă sau într-un sat, fie că ești președinte de stat, un adolescent ieșit la un double cheese la Mc sau un popă blajin într-o bisericuță din provincie. Se poate întâmpla oricui, oriunde și oricând, asta e ideea, așa-i?

Cam așa e și cu cancerul, numai că probabilitatea să fii atins de această maladie e chiar mult mai mare decât probabilitatea de a crăpa într-un atentat terorist. De altfel asta este singura diferență dintre cele două psihoze: sunt chestii care ți se pot întâmpla și pe care nu prea le poți controla, însă probabilitatea ca ele să se întâmple diferă semnificativ. Am mai vorbit despre asta. Dar trebuie să ne reamintim acest aspect și să realizăm că acordăm prea multă atenție violenței. De ce? Pentru că așa vor unii.

A devenit chiar amuzant cum acea grupare teroristă de renume revendică aproape fiecare incident din ăsta care ni se perindă zilnic pe sticlă și susține că deraiații care au acționat ar fi "soldații lor", deși mulți n-au nicio legătură cu pomul de iarnă. Mă mir că n-au revendicat și atacul acelei lighioane de la zoo-ul asiatic, asupra unei nefericite care nu a găsit ceva mai inteligent de făcut decât să se dea jos din mașină într-o zonă populată de animale de pradă. Oare tigrul nu era și el soldat IS? Nu m-ar fi mirat.

Habar nu am dacă, statistic vorbind, acțiunile violente la nivel mondial au crescut semnificativ în ultima vreme, dar tind să cred că nu și chiar dacă acest lucru este adevărat sunt convins că felul în care media acoperă aceste evenimente s-a schimbat cu un procent mult mai mare.Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Există și părți bune în toată nebunia asta generată de virus

Apropo de argumentul ăla "e mult mai grav ca gripa sezonieră"