Nu mai promovați toți sărăntocii veniți să muncească la Londra

Când citesc un astfel de articol mă revolt. Mă revolt pentru că este prezentat din perspectiva unui românaș sărah cu duhul venit aici la muncă, acel tip de om incapabil să înțeleagă o metropolă complexă cum e Londra și, implicit, incapabil să se bucure de ea. Acest gen de articol nu ar trebui să devină reprezentativ pentru cei care vor să afle cum este viața unui imigrant în UK, fie el român, polonez sau pakistanez. 

adevărul.ro
Cunosc destui oameni (mulți dintre ei români) care s-au mutat la Londra și trăiesc mai mult decât decent, având perspective nelimitate în a se dezvolta. Articolul din Adevărul este reprezentativ poate doar pentru spălătorii de vase din Moldova, așa că dacă nu te încadrezi în această categorie nu lua de bun ce scrie acolo. Nu lua de bun nici faptul că în ziua aflării votului de la referendum imigranții au fost concediați pe capete. Din contră, pe noi ne-au anunțat în firmă că nu avem de ce să ne îngrijorăm și că, dacă la o adică se va pune problema, ni se vor oferi instant permise de muncă. Dar noh, dacă servești într-un restaurant sau ești un salahor care lucrează în construcții fără contract de muncă atunci da, poți fi concediat instant, fără preaviz. Am pățit-o și eu de două ori chiar, în primele mele luni la Londra. Dar am mers mai departe și am trecut la munca de birou, pentru că nimeni nu m-a discriminat în vreun fel. Poate că lugojeanul din articol nu are calificarea necesară și nu poate aspira la mai mult, ceea ce nu e deloc înjositor, dar în cazul ăsta nu poți să vii tu să ne spui că viața în Londra e de rahat. Viața e de rahat oriunde pe planetă dacă te încadrezi într-o anumită pătură a societății.

În fine, sunt multe idei în articol cu care nu sunt de acord și în general consider că anumite experiențe izolate trăite de un oarecare nu trebuie considerate reprezentative pentru viața imigranților din UK și nici nu trebuie publicate de un cotidian cum e Adevărul. Aș fi povestit eu la TV cum stă treaba, dar Sanda se pare că a abandonat ideea cu reportajul Digi24 (despre care am povestit aici) așa că n-am ce să vă fac, rămâneți cu impresiile lui Remus din Lugoj, care postează oripilat filmulețe cu gunoaiele de pe străzile Londrei (chiar n-a fost inspirat, există străzi mult mai murdare decât aia filmată de el și mormane de gunoaie într-adevăr, dar ele sunt ridicate imediat - de altfel am mai povestit că aici îți lași punga de gunoi direct în stradă pentru că nu există tomberoane și pubele).

Vreau să fie clar. Eu îl înțeleg pe acest Remusică. Îl înțeleg la fel de bine ca pe unchiul meu, mutat la Londra cu doar vreo 3 luni înaintea mea, la 53 de ani. N-a rezistat decât 6 luni și s-a întors în România, cu spume la gură în privința Londrei, englezilor și a vieții de aici în general. Am fost sigur de la început că asta se va întâmpla și chiar m-am mirat că a ales Londra in the first place. Trebuie să ai un anumit lifestyle, o anumită vârstă chiar, o anumită cultură pentru a te putea adapta la ce-ți oferă această metropolă, altfel viața ta aici poate fi într-adevăr un mic coșmar. Nimeni nu-ți contestă perspectiva, ci contestă doar gradul ei de reprezentativitate.

Londra, braț la braț cu New York-ul, este cea mai importantă metropolă a planetei. Posibilitățile pe care le aici sunt nelimitate și depinde doar de tine să te dezvolți, în funcție de pregătirea, abilitățile și ambiția de care dispui. Locuiesc de 20 de luni aici și cred cu tărie în această afirmație. 

Apropo, revenind la articolul de la care am plecat, voi ăștia de la Adevărul, vedeți că aveți un typo în articol. Sau în fine, cel puțin unul am remarcat eu și e jenant. Mi-e mie jenă când scap greșeli pe blogulețul ăsta și citesc de 3 ori un draft înainte să-l public, dar voi ce pana mea faceți? Sau cumva articolul e scris chiar de Remus din Lugoj?

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Există și părți bune în toată nebunia asta generată de virus

Apropo de argumentul ăla "e mult mai grav ca gripa sezonieră"