Un cârnat blond ne spune că trebuie să ieșim din UE

Numele lui este Boris Johnson. La început mi s-a părut cool acest fost primar al Londrei, dar de când o arde atât de convins cu Brexit-ul am realizat că este doar un cârnat. E drept, imaginea lui lipsită de orice etichetă a contribuit la rândul ei în acest sens. Nu se poate ca primar al Londrei și posibil viitor premier să te prezinți ca un bufon sau ca un puști pus pe giumbușlucuri. Trebuie să ai o anumită prestanță. Uite, e de ajuns să dai un Google search după imagini cu el și te convingi. Mai mult decât atât, acest Ion Creangă de pe Tamisa a fost chiar prins recent cu pantalonii în vine. El este cel care încearcă să ne convingă că Marii Britanii i-ar fi mai bine în afara Uniunii Europene. 

Nu trebuie să deții doctorat în economie pentru a realiza că ar fi o prostie să ieși din UE. Simplul fapt că referendumul bate la ușă are deja consecințe. Lira scade, investitorii ezită, multe afaceri sunt puse on hold. Nimeni nu știe cu adevărat cât de grave vor fi consecințele unui posibil Brexit, dar cred că este doar o problemă de "very bad" vs. "bad". Incertitudinea este totală și numai incertitudinea în sine va garanta bătăi de cap. Desigur, perspectiva mea este pur subiectivă: nu-mi doresc Brexit-ul pentru că mi-e teamă să nu fiu afectat ca imigrant, nu vreau să am nevoie de viză, vreau să mă bucur de libertate totală pe piața muncii, de stabilitate la locul de muncă și așa mai departe. De altfel toți cei implicați au o perspectivă eminamente subiectivă, fie că sunt oameni de rând, britanici sau rezidenți, afaceriști sau politicieni. Fiecare urmărește un anumit interes și probabil că nimănui nu-i pasă cu adevărat de soarta Marii Britanii (poate cu excepția Reginei, deși am dubii și în privința ei).

O vorbă simplă dar înțeleaptă spune că dacă un lucru nu e stricat nu e nevoie să-l repari. Cam așa stă treaba și cu Brexit-ul ăsta. În acest moment UK-ul reprezintă a 5-a putere economică a planetei, deci parcă nu-i merge chiar atât de rău în UE. Ultimul sondaj arată un avans de 7 procente deținut de tabăra Brexit. Teoriile conspiraționiste spun însă că nu va avea loc niciun Brexit și că, în eventualitatea în care poporul votează pentru ieșire, votul va fi mânărit. Nu știu ce să zic. Cert este că am emoții. Mai este doar o săptămână și aflăm verdictul.

La fel de cert este că Boris Johnson, unul dintre cei mai aprigi avocați ai Brexit-ului, e un cârnat. Un cârnat blond. Cine ar putea lua de bună propaganda unui cârnat?

standard.co.uk

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Există și părți bune în toată nebunia asta generată de virus

Apropo de argumentul ăla "e mult mai grav ca gripa sezonieră"