Noul primar al Londrei este Sadiq Khan

Cum adică "cine mai e și ăsta?"? Un indian. Pardon, pakistanez (pe pariu că mulți dintre voi nu fac diferența, nu c-ar fi una prea mare). Londra tocmai și-a tras primar musulman și tu, pentru că ești open-minded, tolerant și îmbrățișezi diversitatea o să spui "ce cool", dar eu fiind mai închistat de fel nu prea privesc cu ochi buni acest eveniment. Și asta din niște motive foarte simple:

    ibtimes.co.uk
  • Sunt sătul de indieni. Și de pakistanezi. Sunt atât de mulți în Londra încât crede-mă că și tu ai fi dacă ai trăi aici. Numărul lor n-ar fi o problemă, dar nu prea îmi place mie de ei și am explicat de ce. Ăștia sunt băieții care vorbesc cu acel enervant "init?", care atunci când cresc mari fie rămân să servească prin restaurante sau să conducă busuri, fie devin "oameni de succes" și au impresia că sunt buricul pământului. Infatuarea și pelticismul lor sunt exasperante. Plus că-s urâți ca dracu'. 

  • Când spui "Londra are de acum primar musulman" e ca și cum ai spune "Florin Salam este noul solist vocal al trupei Foo Fighters". Poate că nu e cea mai inspirată comparație dar ați prins voi ideea. Adică ok, e frumos cu diversitatea și alte noțiuni nobile din astea și până la urmă fiecare cu a mă-sii, nu se supără nimeni dacă Florin Salam ascultă Foos sau vine pe Wembley să îi vadă live, dar chiar trebuie să-l punem pe Salam lead singer? Nu găseai dracului altul? Cum a ajuns cea mai importantă capitală occidentală să fie condusă de un oriental? Știu ce o să spuneți. "Ce legătură au religia și etnia? Ești un închistat!" Poate nu au pentru tine, dar au pentru atâția alții și dacă pentru ei contează te va afecta și pe tine. Un primar musulman în Londra poate genera tensiuni. Iar prea multe drepturi și privilegii pentru indienii și problematicii musulmani care au invadat Occidentul pentru că au puit prea mult și nu mai aveau loc la ei acolo te vor afecta și pe tine în curând, occidentalule open-minded. Apropo, oare ce șanse ar fi ca un oarecare John Smith să devină primarul Mumbai-ului?
  • Umblă vorba că noul primar ar fi în relații bune cu diverse grupuri teroriste. Să mori tu, nene Khan? Tare. Poate că așa Londra va fi ferită de bubuieli. Poate chiar va invita niște băieți kamikaze la un picnic în Hyde Park, îi va bate prietenește pe umăr și îi va întreba pe unde se mai detonează zilele astea ("dar nu în Londra, vă rog!"). Însă totuși, cum plm poți vota ca primar al Londrei un apropiat al extremiștilor? Cât de rău va afecta asta imaginea Londrei? Sper că înțelegeți că nici nu mai contează dacă omul are o simpatie pentru teroriști sau dacă zvonurile sunt nefondate (e cam clar că nu sunt). Numai faptul în sine că asupra lui planează o astfel de umbră ar fi trebuit să fie suficient pentru ca acest individ să nu aibă nicio șansă la primăria Londrei. Allah să ne păzească. 

Noh, suficient? Sau mai vreți? Eu zic că deja ne putem opri aici. În altă ordine de idei, nenea Sadiq ăsta e londonez get beget cică. Născut și crescut aici, într-o familie de imigranți pakistanezi. Tac-su a fost șofer de bus toată viața și desigur, micul Sadiq devenit mare politician după ce a crescut într-o familie săracă de imigranți reprezintă o poveste clasică, de pus în ramă. Pe mine însă nu mă impresionează. 

Desigur, astea sunt pănă la urmă judecăți inepte, de suprafață (hm, dar totuși, aia cu teroriștii...). Recunosc acest aspect fără niciun fel de probleme. Rămâne de văzut cum se va prezenta Sadiq Khan ca primar și dacă va face treabă bună îl voi lăuda fără niciun fel de ezitare. 

Nici celălalt candidat care a avut șanse considerabile (conservatorul Zac Goldsmith) nu m-a impresionat cu nimic, nici prin charismă, nici prin acțiune. Khan e de la laburiști, apropo. Cu o zi înaintea votului mister Goldsmith împărțea lapte pe la uși, ca ultimul cioflingar întru prostirea alegătorilor deja proști. Așa ceva?

Eu am votat două cucoane (da, am votat și tare mândru am fost). În primul rând trebuie să vă spun de ce am votat doi candidați. Simplu, așa e regula! Dacă nu votezi doi ți se anulează votul. Ideea e așa: e musai să pui opțiunea A și opțiunea B, A-ul fiind cea de care se ține cont inițial. Dacă niciun candidat nu obține 50% + 1 din voturi nu are loc turul 2, ca în România, deci nu se mai consumă timp, hârtie și cerneală, ci se redistribuie și voturile din opțiunea B. Știam din start că cele două doamne pe care le-am ales nu au nicio șansă (aveau 7%, respectiv 6% în sondaje), dar am pus ștampila pe ele cu inima deschisă și cu un sentiment pe care numai un imigrant cu drept de vot îl poate înțelege. În fine, ăștia nu au ștampilă, trebuie doar să bifezi niște căsuțe cu creionul. 

În cele două săptămâni scurse între momentul în care am aflat că voi vota și ziua votului am realizat că oricât aș studia programele electorale ale candidaților nu mă voi edifica, așa că am ales să merg pe feeling-ul degajat de candidați, pe impresia pe cere mi-o lasă prin simpla lor prestanță în media și nu pe programele de care oricum nu știu cât s-ar fi ținut. Și uite așa m-au cucerit destul de repede Caroline Pidgeon și Sian Berry. Femei simple, pasionate, implicate și mai puțin manipulate de mașinăriile de partid. Caroline (care nu are pagină Facebook, ci doar un profil personal) are o secțiune pe site-ul propriu (aia din dreapta, "news from your area") în care după ce dai click pe fiecare borough în parte vezi cum și-a făcut campanie în zona respectivă. Uite de exemplu secțiunea noastră, Haringey. Parcă e mult mai natural așa decât să te duci să faci pe lăptăreasa, nu-i așa, băi Zac?

Închei cu secțiunea "fapt divers". Știați că Sadiq Khan este doar al treilea primar al Londrei? Până în urmă cu vreo 15-20 de ani exista un alt tip de organizare la nivel local și orașul nu avea primar. Dar clădirea primăriei știți care este? Uite-o aici, aflată chiar pe malul de sud al Tamisei, între The Shard și Tower Bridge. Și acum duma cea mai tare: vă puteți închipui că și aici au fost nereguli majore la vot? S-au futut niște liste în Barnet și multe mii de cetățeni practic nu au putut vota. It happens in London. 

Well, cam atât despre alegeri. De acum încolo cu Sadiq înainte, că unul mai caucazian nu s-a găsit într-o metropolă cu peste 8.000.000 de umanoizi. Deh, dacă s-ar fi mutat Marian Munteanu la Londra...

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite