Întoarcerea specialului

În urmă cu 12 ani, proaspăt campion european cu FC Porto, José Mourinho declara la prima sa conferință de presă ca antrenor al lui Chelsea, într-o engleză imperfectă:

"I'm European champion, so I'm not one of the bottle

(probabil a vrut să spună bottom aici).

I think I'm a special one."

Aceste vorbe aveau să intre în istorie și astfel se năștea porecla The Special One pentru un manager cu totul special într-adevăr. După o telenovelă a zvonurilor care a durat câteva luni, în urmă cu o oră Sky Sports a confirmat printr-un breaking news că José este noul manager al lui Manchester United. Contractul a fost semnat pe 3 ani, iar faptul că cel mai de succes manager din fotbalul ultimilor 15 ani s-a instalat la cel mai valoros brand al acestui sport nu poate fi decât de bun augur. Ne putem aștepta la un nou sezon de mare senzație în Premier League, dacă ținem cont și de venirile lui Conte și Pep la Chelsea, respectiv Manchester City.

Fără îndoială, Mourinho este tipul de om și de antrenor deopotrivă pe care fie îl iubești, fie îl detești. Ca om este arogant, dar are charismă și umor, ca antrenor este dat dracului și câștigă trofee, deși unii îi reproșează că echipele sale nu joacă spectaculos. But José gets shit done.

Și exact de asta are nevoie Manchester United acum. De succes. Ajunsă o echipă fadă care nu prea mai sperie pe nimeni, lui United nu i-ar sta rău cu o nouă și strălucitoare pereche de coaie. Mourinho antamat - coaie checked. Deși tocmai au câștigat (oarecum scremut) primul trofeu în cei 3 ani scurși din era post Sir Alex, diavolii au acum nevoie de pasiune, motivație și de gustul succesului adevărat. Pentru asta José este omul perfect. Mai multe voci susțin că portughezul joacă numai la rezultat și că arde repede echipele (nu a stat mai mult de 3 ani pe la niciun club), iar United ar avea nevoie, vezi doamne, de un nou arhitect a la Sir Alex care să construiască pe termen lung. Tot ce-i posibil. Dar e timp pentru asta mai încolo. Acum fanii simt lipsa câștigării unui campionat și a unei semifinale sau finale de Champions League. Iar mai marii celui mai valoros brand din fotbalul actual văd treaba asta ca pe un business ce nu se mai poate hrăni din ere romantice precum cea de care s-a bucurat Sir Alex în urmă cu 25-30 de ani.

Vorba prin târg spune că The Special One a fost lovit în orgoliu în urmă cu 3 ani pentru că Sir Alex nu l-a numit succesorul său. Visul său secret ăsta era, să-i succeadă la United. Dar uite că are acum șansa să arate ce poate. Și eu cred că o să arate destule.

Pariul meu: United va căștiga titlul în ediția 2017 - 2018 și în același an va ajunge cel puțin în semifinala UCL. Bine ai revenit, José!


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite