Despre generalizare, pe înțelesul tăntălăilor

Am mai explicat cum stă treaba asta și acum o să mai explic o dată, sper că pentru ultima dată. Se pare că articolul meu despre colega din India care pute mi-a deranjat un hipster din listă într-atât de mult încât mi-a dat unfriend. De când îl știu omul s-a scremut cât a putut să fie politically corect, flower power și open-minded. Cică el ar avea mulți prieteni indieni, de culoare și miros, așa că afectat nevoie mare de articolul meu care practic îi înjura de mamă pe respectivii amici și pe hipsterul însuși (nu-i așa?), omul mi-a postat următorul comentariu:Vedeți, dacă îi spui unui bășit din ăsta cu aere de John Lennon "Cerul este albastru", el te va contrazice imediat și te va întreba superior de ce generalizezi, pentru că uneori cerul este plin de nori negri sau de-a dreptul roșiatic. Același hipster bășit se va ofusca și o va lua de-a dreptul personal dacă îi spui că românul e un jeg, fără să realizeze că atunci când emit această afirmație nu înseamnă nicidecum că în mintea mea absolut fiecare român, fără excepție, e un nenorocit. Eu pot să afirm că românul, în general vorbind, e un jeg, fără să îmi fie teamă că prietenii sau rudele care aud chestia asta se vor considera incluși în această oală.

Experții în relații te vor sfătui întotdeauna să citești printre rânduri în afirmațiile unei femei. De exemplu, când ea îți spune "Niciodată nu mă scoți în oraș!", desigur, impulsul tău va fi să te turezi și să-i aduci aminte repede cât de des ai scos-o din casă în ultima lună, însă de fapt mesajul subliminal al femeii este "Aș vrea să ieșim mai des!". Cam așa stă treaba și cu generalizările despre care vorbim azi.

Dar hipsterul bășit cu aere de John Lennon nu vrea sau nu poate sesiza aceste nuanțe. El te ia cu scheme din manualul de logică dintr-a 9-a și consideră că dacă cineva afirmă în modul că indienii put (și uite, fără să mă uit pe statistici, pariez chiar acum cu oricine pe orice sumă că, din miliardul ăla al lor, zeci dacă nu sute de milioane sunt needucați și nespălați) înseamnă că implicit îi jignește prietenii indieni de culoare (ok, fie, nu și de miros). Astfel hipsterul bășit o ia mult mai personal decât ar trebui, luptând pentru o non-cauză. Deși eu pot afirma oricând, în orice debate, că românul e un jeg, fără să-mi jignesc niciun apropiat cu țigla bine fixată, el se simte jignit când afirm că indienii put, doar pentru că are niște prieteni din India curați (lucru de care sunt absolut convins, dar nu asta este ideea aici). Deci cam asta este diferența dintre mine și el.

Invit orice John Lennon wannabe din ăsta să facă un research de tipul "Imaginea pe care o au indienii și țiganii în lume", apoi să discutăm rezultatele. Iar când o să deschidă gura repede să spună "Da, dar este o imagine falsă, eu știu atâția indieni și țigani curați, educați și deștepți!" SLAP, o să-i fut o palmă și o să-l întreb "Bine, hipstere, dar cine e vinovat pentru imaginea negativă pe care o au națiile asta? Nu cumva chiar ele însele? Nu cumva asta este imaginea pe care ele au promovat-o indirect pentru că marea majoritate a indivizilor din aceste grupuri este formată din oameni mai puțin curați, educați și deștepți?" SLAP, îi mai dau una și îl las să rumege ideea.

Și după ce ați rumegat-o bine, amigos, mai luați una. Generalizările sunt bune. Trebuie să renunțăm la acest mit fals și hipsteresc "Oh, vai, eu nu generalizez". Unu la mână, e o ipocrizie. Fiecare om generalizează mai mult sau mai puțin, însă dă pe goarnă acest stindard doar pentru că dă bine la public. Doi la mână, generalizările te pot feri de belele. Și voi da numai un simplu exemplu în acest sens. Te urci într-un bus pe la ușa din spate și constați că acolo sunt mai mulți țigani. Nu, nu sunt la costum și nici nu se uită liniștiți pe tabletă. Ce faci? Rămâi acolo nonșalant, pentru că tu nu generalizezi și nu consideri că orice țigan se poate lua de tine, te poate polua cu o manea, prin miros sau prin limbaj, sau te duci frumușel mai înspre șofer încolo, just in case? Desigur, dacă ești la o conferință și cunoști un posibil partener de afaceri care este de etnie rromă, iar tu alegi să-l ignori exclusiv din cauza respectivei etnii, atunci da, putem vorbi despre o generalizare prost aplicată și chiar despre discriminare.

Dar nu despre asta s-a vrut a fi acest articol. Și nici vreunul din lista de mai jos:

Bucureșteanul e om fain

Femeile din UK sunt urâte în draci

Xenofobie și rasism. Azi despre arabi.

Recunoaște: ești rasist, xenofob și plin de prejudecăți

Cum mai stați cu rasismul?


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite