Am început să fotografiez în manual mode

Sincer să fiu nu știu de ce n-am încercat asta mai devreme. M-ul este cel mai avansat mod în care poți fotografia, anume ăla profi, pentru că tu faci absolut toate setările și nu lași nimic la latitudinea camerei. Cele mai importante trei setări, cele care îți dau expunerea, sunt aperture, shutter speed și ISO (am vorbit despre ele pe îndelete anul trecut).

Eu până acum am fotografiat numai în aperture mode, anume ăla în care viteza de declanșare era setată automat de cameră, asta pentru că încercasem manual-ul și pozele ieșeau negre; nu mă prindeam cum să setez camera și nici nu aveam răbdare să studiez problema. Dar am realizat că dacă vreau ca pozele mele să arate și mai bine și să pot controla toate detaliile unei fotografii n-ar fi rău să studiez modul manual. Și am descoperit că (teoretic cel puțin) nu e deloc complicat. Printre alte giumbușlucuri, manual mode oferă posibilitatea să te joci cu subiecții aflați în mișcare, fie să creezi acel blur effect, fie să îngheți mișcarea (detalii aici).

Astfel acum îmi pot alege una sau două ancore (de ex. setez ISO și viteza de declanșare în funcție de cum vreau să iasă fotografia sau de ce vreau să captez în ea și relativ la aceste două variabile aleg un aperture astfel încât expunerea să fie perfectă - fiecare cameră are un indicator care te ajută în acest sens). Însă mult mai bine ca mine explică acest nene aici

Mai jos vă arăt primele mele fotografii făcute în manual mode, așa la modul testing. Nu știu dacă voi sesizați, dar eu deja simt diferența și am de gând să mă joc în continuare până voi stăpâni bine problema. 


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?