Terorism, angoase și statistici

Evident că te cuprinde o mică angoasă când ieși de la muncă, cobori la metrou și ochii îți pică pe Evening Standard, ocazie cu care afli că un nou atac terorist a zguduit Europa. Te afli la Londra, acolo unde riscul unui atac este catalogat drept "severe" și ai de mers 26 de stații cu metroul zilnic. Cu ziarul în mână te pierzi în mulțime, privind circumspect în jur și punându-ți diverse întrebări idioate. Și realizezi că tu, ăla din urmă cu 9 ani, copleșit de anxietate și terorizat de metrou, ai fi luat-o complet razna acum, dar anii au trecut, teama s-a dovedit fără temei și perspectiva s-a schimbat. Sau, într-o altă ordine de idei, ai scăpat de cutremure și ai dat peste incendii (astea sunt frecvente la Londra) și potențiali teroriști.

Nu are sens să fim ipocriți: e foarte greu să scapi complet de teama unui atac terorist în era în care trăim, mai ales când locuiești într-o metropolă cum e Londra. Dar până la urmă rațiunea trebuie să triumfle și viața să continue normal. Pentru că există (ne)șanse de 14 ori mai mari să te îneci în cada de baie decât să crăpi într-un atac terorist. Statistic vorbind ai o șansă din 7 să mori de cancer și una din 9.300.000 să o pățești într-un atac terorist. Așă că de ce ai trăi terorizat de băieții trepanați care-l iubesc pe Allah și se masturbează feroce visând la zeci de virgine? Pe bune, de ce?


Pentru că asta îți bagă media pe gât.

Apropo, cât s-a vorbit în presă despre atacurile din Turcia din urmă cu câteva zile? Stai, nici nu ai auzit de ele? Sau ai uitat deja? Probabil că ai uitat, pentru că media occidentală le-a acoperit pe fugă. Astea nu-s "de-ale noastre", precum atentatele petrecute azi la Brussels. Așa că bine, fie, ne putem schimba avatarul în steagul Belgiei și ne putem arăta eternul suport pentru cei afectați, dar pentru liniștea noastră ar fi bine să nu uităm că probabilitatea de a muri într-un accident de mașină e de 500 de ori mai mare decât într-un atentat terorist.

Fac pariu că nu vă terorizează acest gând atunci cănd vă suiți la volan. Nici nu trebuie. La vie est belle.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele