Prejudecăți despre indieni

Prima se referă la aspectul fizic. De multă vreme îi consider cei mai urâți oameni din lume, fie bărbați sau femei. Însă de câteva luni mi-am schimbat această concepție. Lucrez într-un magazin plin de indieni și pot spune că nu sunt chiar urâți oamenii. Iar una dintre colege poate intra oricând într-un Top 3 al celor mai faine femei pe care le-am cunoscut, combinația looks - attitude fiind aproape letală. Dar despre altă prejudecată vreau să vorbesc mai detaliat. Unii spun că indienii ar fi niște înfumurați care se cred buricul pământului și la chestia asta subscriu.

O prietenă din Londra are un șef indian pe care nu-l suportă. Nu are rost să intru în detalii, dar din descrieri pare într-adevăr un idiot. Am și un prieten care lucrează de câțiva ani în India și este disperat de indieni (salut, Octav). Eu lucrez de 4 luni printre indieni și detest deja mai multe lucruri la ei. Și uite așa se formează o prejudecată. Dacă toate sursele tale, inclusiv cele proprii, îți spun că o nație e cam de rahat, apoi tu ce să crezi? Vei ajunge inevitabil la concluzia că majoritatea e formată din ridicoli din ăștia care-și acordă prea mare importanță, care fac mereu din țânțar armăsar, care au impresia că au descoperit viață pe Marte și tot așa. Desigur, nu toți sunt în halul ăsta. Din punctul meu de vedere generalizările de genul acesta nu înseamnă că-i incluzi pe absolut toți în aceeași oală. Dar ești pus pe gânduri cu privire la posibila caracteristică de bază a unui popor.

Dacă-i vezi pe ăștia ai mei cât căcat mănâncă, câte ironii și impresii au în ei la modul absolut nejustificat, cum îți explică cele mai banale lucruri de parcă ar rezolva o ecuație revoluționară în fizica cuantică, cum te critică indiferent ce și cum ai face, cum îți explică profunda filozofie a așezării unui nenorocit de produs pe un raft sau cum trec pe lângă tine la plecare salutându-i doar pe indienii lor, ca și cum tu nu exiști, începi să crezi că e ceva în neregulă cu nația asta nesimțită. Și-n cele din urmă concluzionezi că țiganul tot țigan rămâne.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Pentru cei isterizați de noul virus