Atunci când sportivii plâng

Realizezi că deși banul dictează în această lume nebună, până la urmă sentimentele sunt inegalabile. Și că sportul încă produce emoție, atât celor care-l practică dar și celor care-l urmăresc. Niciun sportiv nu plânge din cauza banilor; până la urmă ei dețin deja o căruță întreagă, iar locul doi este plătit regește în toate competițiile majore.

Nu poți să te smiorcăi pentru că ai câștigat doar 800.000 în loc să fi luat 1.000.000. Și nu plângi nici pentru că te-ai retras și vei muri de foame. O faci doar atunci când pui suflet și pentru tine contează trofeul, prestigiul, coechipierii și suporterii, chiar dacă ai juca pe nasturi și nu pe bani. O faci atunci când pierzi și când ești nevoit să renunți.

uefa.com
Un stadion legendar, cel mai mare din Europa, și-a luat ieri rămas bun de la un fotbalist uriaș: Xavier Hernández i Creus, pe scurt Xavi. Nu dribla ca Messi și nu marca precum Ronaldo, de aceea poate că mulți nu înțeleg de ce Xavi este considerat unul dintre cei mai mari mijlocași centrali din istorie. O pot face însă citind una alta pe Wikipedia sau urmărindu-l pe YouTube. Pentru mine Xavi este cel care a perfecționat tiki-taka și a fost coloana vertebrală a celor mai frumoase și mai bune echipe de fotbal din toate timpurile, la nivel de club și echipă națională: FC Barcelona și Spania ultimilor 10 ani.

Publicul îl iubește pe Xavi și pentru modestia sa desăvârșită. Vor trece anii și veți vedea că nimeni nu va jeli prea mult sportivi cum ar fi Cristiano Ronaldo sau Floyd Mayweather. De ce? Foarte simplu: deși sunt atleți geniali, atitudinea lor arogantă nu produce aceeași emoție. Pe de altă parte mărturisesc că nu înțeleg de ce fotbaliști ca Xavi, Steven Gerrard, Frank Lampard sau Alex Del Piero, care toată cariera lor s-au identificat practic cu niște cluburi de poveste, aleg să mai joace câțiva ani la dracu' în praznic la echipe de desculți, stricându-și astfel CV-urile. Dar ei știu cu siguranță mai bine.

Hai să-l ascultăm și să-l aplaudăm pe Xavi. Cu emoție, cum altfel? Doar despre asta este vorba.

6RACIESXAVIComments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite