Saturday, 4 April 2015

Am învățat The Dying of the Light fără chitară

Nu-i mare brânză, un chitarist (fie el și amator) poate învăța instant o melodie și fără a se atinge de chitară, pentru ca apoi s-o cânte direct cap-coadă odată ce are instrumentul în mână. Obsesia mea din ultima săptămână, melodia The Dying of the Light de pe proaspătul album al lui Noel Gallagher, e o piesă simplă, compusă din doar 4 acorduri. Din câte am văzut însă pe net toate cover-urile sunt lipsite de acuratețe așa că dacă vreți s-o cântați exact cum o face Noel notați acordurile pe care el le folosește.

Capo 3rd fret and then:

Em: 022000
D6add9/F#: 200200
Cmaj7/G: 332000
Asus2/E: 002200

Verse & chorus: Em  /  D6add9/F#  /  Cmaj7/G  /  D6add9/F#

Bridge: Asus2/E  /  Cmaj7/G  /  D6add9/F#  /  Asus2/E  /  Cmaj7/G (cu o mică variație înaintea celui de-al doilea refren în varianta de studio, vă prindeți voi)

Asta-i toată șmecheria. Simplu, nu? Denumirile acordurilor arată mai fioros însă ele se prind foarte ușor pe grif. Greșeala pe care o fac cei care au pus acordurile pe net sau trag covers este că ei cântă piesa asta în stilul Wonderwall, ținând în permanență primele două coarde fixate la tasta 3 și obținând astfel acorduri de septimă, suspendate sau adăugate, gen Em7, Dsus4 sau Cadd9. Nu-i bai, sună bine și așa, dar nu se captează adevăratul feeling al melodiei. Noel o cântă în open chords și asta se pliază perfect pe sentimentul nostalgic degajat de versuri.

Prin urmare cântați voi piesa asta și pentru mine, dragi chitariști, pentru că de 3 luni n-am mai pus mâna pe jucăria mea preferată (am avut alte priorități și încă nu am adus-o pe Jess la Londra). Aici puteți urmări un interviu recent cu Noel, una dintre părțile mele preferate fiind momentul în care punctează cu "I don't give a shit" faptul că nu-l interesează ce vor fi copiii lui când se vor face mari și că cel mai bine pentru ei este să-și trăiască viața și să decidă singuri la un moment dat ce doresc să facă cu ea. Vorba aia, there'd be no time for getting old when we are young.