Vi se pare absurdă taxa TV? Mutați-vă în UK.

Și uite așa nu o să vi se mai pară deloc aberant să plătiți 4 lei pe lună (sau cât naiba e taxa aia) unei televiziuni naționale pentru a vă bucura de un televizor în casă. Păi cum așa? În UK veți plăti 145,50 £ pe an, adică 12 £ și un pic pe lună = 70 și ceva de lei. La ei se cheamă TV licensing și banii se duc la BBC. Dar nu suma e problema, că oricum nu are sens să comparăm prețurile din Regat cu alea din România, ci pedepsele mult mai drastice: în UK sute de mii de oameni plătesc anual amenzi care ajung la 1.000 £, iar câteva zeci dintre ei fac chiar pârnaie dacă nu au bani de amendă, pentru că imbecila lege se încadrează încă în zona penală în loc să fie doar în aia civilă.

Cu alte cuvinte este un criminal offence să deții un TV (chiar dacă nu ai cablu, atenție) sau să te uiți online la transmisii live (înregistrările sunt acceptate), fie și numai pe laptop sau smartphone, fără să fi plătit taxa de licență. Ce ziceți de treaba asta?

Circulă tot felul de basme cum că poți fi depistat de niște dubițe care umblă pe străzi și care au tot felul de detectoare, dar astea cică ar fi fost lansate așa la derută, ca să te sperie. Ieri am citit mai multe pe temă (după ce în urmă cu câteva săptămâni aflasem despre licența asta obligatorie de la o prietenă) pentru că mi-am cumpărat un daily pass de la Sky Sports ca să văd câteva meciuri online și pe urmă mi-am amintit că s-ar putea să fi devenit subit un criminal, conform legii britanice. Și cam asta am fost, pentru că mi-am asumat riscul de a mă uita la meciuri, odată ce dădusem 7 £ pe acel pass. Bașca faptul că sunt posesor de TV. Vedeți ce simplu se încalcă legea și te poți alege cu un indezirabil criminal record?

În cursul serii s-a petrecut o fază cam creepy, atunci când telefonul meu a început din senin să reproducă o reclamă la TV licensing. Wtf? Pe ecran nu aveam nimic deschis, toate browserele și aplicațiile erau închise, însă sunetul rula și nu știam cum să-l opresc. De două ori am pățit asta, ca să fiu exact, la un interval de câteva zeci de minute. Are careva dintre voi vreo explicație?

Oricum, din câte am înțeles de pe niște forumuri, dacă o comiți și te uiți la chestii live pe net ideea ar fi să nu-i lași pe inspectori să-ți intre în casă să te verifice la un eventual control. Nu au dreptul ăsta și dacă nu te prind în flagrant n-au cum să te acuze. Pe aici se discută trecerea legii în zona civilă, dar nu pentru că este absolut aberant să intri la răcoare pentru că te uiți la un program de știri sau la un meci de fotbal (deși tu probabil chiar plăteși canalul respectiv!), ci pentru că sunt atât de multe procese pe rol în spețele astea încât judecătoriile nu mai fac față.

Vezi? Când te gândeai că noi, românii, suntem un popor de înapoiați, uite că vin unii și îți arată că imbecilitatea se poartă și la case mai mari.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Pentru cei isterizați de noul virus