"Oarecum business"

Peste 300 de oameni au citit articolul pe care l-am publicat în urmă cu două seri și am senzația că majoritatea acestora este formată din patrioți cu minte puțină. N-are sens să-ți bați capul cu ei, e ca și cum ai încerca să-i explici unui fanatic religios că poate ar trebui să se întrebe dacă tot ce-i vâră Biserica pe gât e adevărat. Eu vreau să cred că discut aici cu oameni cu scaun la cap, așa că vă invit să citiți articolul lui Liviu Iolu din Adevărul.

Ce spune editorialistul acolo? Că toată lumea a exagerat și a blamat Channel 4 cam degeaba. Atât protestul românilor din Londra cât și reacțiile din media reprezintă exagerări penibile. Ne ofticăm atâta că cineva ne arată limitările, fără să luăm în seamă posibilitatea de a fi criticați pe deplin justificat. Doi la mână, reportajul (inserat de Liviu în articol, pentru ca toată lumea să judece cu propriul creier), nici nu ar fi așa de grav, xenofob, discriminant sau mai știu eu cum. El este realizat din perspectiva unor români care fac munca de jos în Anglia și, din câte am înțeles, este chiar narat de către un conațional de-al nostru. Apropo, citiți și asta.

Dar partea care m-a amuzat cel mai mult e aia cu "Ținuta să fie oarecum business". Așa suna mobilizarea pe Facebook a celor care au mers la miting. Ăsta era dress code-ul. "Oarecum business". Colosal, bă. Iată cum vrea românul să dea bine în străinătate: îmbrăcându-se la costum și protestând. Ca să arate că nu orice salahor s-a dus la protest, ci oameni eleganți, cu educație.

Exact așa suntem, fi-ne-ar nația de râs mai rău decât este deja. Niște ipocriți. Nu suntem hoți, cerșetori și cocalari, ci străinii sunt nebuni, au ei ceva cu noi. Nu știm să atacăm fondul problemei, noi lucrăm doar la formă. Nu știm să ne comportăm și să impresionăm, vrem doar să salvăm aparențe. Nu știm să facem business și nu suntem business. Suntem doar "oarecum business". 


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite