Nu voi protesta niciodată pentru România

dcnews.ro
Aud că nu știu ce televiziune din Londra ar fi difuzat un documentar care denigrează românii, prin urmare compatrioții mei au pus-o de un protest astăzi. Eu, spre deosebire de ei, nu mă consider înjurat de mamă pentru că nu mă identific cu România și nici cu românii. Sunt un cetățean european, cu nume, prenume, serie de pașaport etc. și atât. Să-i fie de bine ăluia care mă vede drept român.
Am plecat din țară, printre altele, și pentru că nu mai doream să fiu asociat cu acest popor. Cum ar fi ca acum, odată ce locuiesc în Londra, să mă afiliez unor astfel de cauze, să mă simt jignit din cauza unui documentar și să protestez cot la cot cu românașii mei, pe care eu însumi nu-i suport?

Dar mai ales cum ar fi să fiu atât de naiv încât să cred că un astfel de protest schimbă ceva? O chestie de genul ăsta nu face decât să atragă și mai mult atenția în mod negativ asupra românilor. "Ia uite-i pe amărâții ăștia, iar fac scandal, iar provoacă dezordine, mai bine rămâneau dracu' în țara lor acolo" - exact așa va gândi majoritatea britanicilor. Vă așteptați cumva ca în urma protestului opinia publică să spună "Vai, au dreptate, ia uite ce discriminați sunt, săracii!"? Neah.

Hai să încerc să vă ofer un exemplu. Dacă eu sunt intrigat de stupizenia și închistarea unor arăboaice cu turban și cu fața acoperită, un eventual protest al lor împotriva celor care le jignesc și le discriminează nu mă va face să le admir dintr-odată. Dar dacă le cunosc personal, interacționez direct cu ele, aflu cum gândesc, cât umor au, cât de profesioniste sunt și așa mai departe, e foarte posibil să-mi schimb părerea despre persoana sau persoanele respective, ceea ce contează mai mult decât impresia mea generală despre grupul/poporul/rasa/religia din care provin.

Și nici la nivelul politico-social nu cred că se va schimba ceva dacă ieși în stradă și faci gargară. Politicianul este la fel de scârbit de imigranții gălăgioși ca și cetățeanul de rând. Cel mai bine este să stai naibii în banca ta, să lupți numai pentru tine, să-ți faci treaba bine și odată ce un procentaj covârșitor al românilor se va ține de treabă abia atunci marea masă a străinilor își va schimba concepțiile.

Să vă intre bine în cap: nu televiziunile britanice, nici alea franceze, spaniole sau italiene, nici alinierea planetelor și nici neșansa nu sunt de vină pentru discriminarea românilor, ci doar românii înșiși, luați la modul general. Asta e imaginea pe care noi, românii, am servit-o străinilor. Ce am semănat aia culegem și ar trebui să ne asumăm această vină. Când o să văd un protest al românilor decenți împotriva conaționalilor care se fac de rahat pe ei înșiși apoi, inevitabil, își fac de baftă țara din care provin? Așa ai putea demonstra că gândești și te comporți liber, când nu vei mai simți nevoia să te asociezi cu toți ăia care, absolut întâmplător, s-au născut în aceeași țară cu tine.

Ai plecat din România tocmai pentru că țara asta nu-ți oferea ce-ți doreai. De ce rahat te mai lupți pentru ea odată emigrat? Ca să-ți fie mai bine ție, românului, în țara de adopție? Nu cred că protestele astea îți vor aduce liniștea și respectul la care visezi, ci doar propria ta conduită, la job și în societate. Doar de asta trebuie să-ți pese. Într-o lume tot mai globalizată trebuie să te bați numai la nivel individual.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?