Ce trebuie să știi despre transportul public din Londra

Pentru că unii dintre voi vor vizita orașul curând, în timp ce alții iau în calcul să se mute aici. Că e foarte scump deja știți, v-am tot spus asta. Că orașul e foarte mare e deja clar pentru toată lumea. Iată însă câteva mici secrete și recomandări.

http://now-here-this.timeout.com
 • Înainte de orice, ia-ți un Oyster card. Fără cardul ăsta nu faci practic nimic. Bilete nu există, la șofer nu poți plăti.
 • Cei care vizitează Londra pentru minim 3-4 zile își pot cumpăra un underground weekly pass cu care își încarcă Oyster-ul. Costă 32.10 £ pentru zonele 1 și 2, adică pentru zona centrală. Și acoperă de asemenea orice călătorie cu bus-ul în orice zonă a Londrei. Dacă vi se pare mult luați în calcul că uneori, pentru a ajunge din punctul A în punctul B, poți da 8 £ sau chiar mai mult, anumite deplasări necesitând bus + underground + overground (adică ce am numi noi tren). Și faci asta dus-întors.
 • Exact ca în cazul cartelei telefonice, Oyster-ul are practic două conturi: ăla curent (balanța) + abonamentul (în cazul în care îți faci unul). Din contul curent nu te taxează dacă respectiva călătorie este acoperită de abonament. 
 • Dacă nu ai abonament și, să zicem, mai ai doar o liră pe card, te poți urca în bus deși călătoria costă 1.50 £, însă vei primi o chitanță și contul curent va trece pe minus. Până nu pui bani la loc astfel încât să fii iar pe 0+ nu poți călători mai departe (fie cu autobuzul sau metroul) nici dacă ai abonament. Am pățit-o eu ieri, deși tocmai îmi cumpărasem weekly pass-ul pomenit mai devreme. Nu puteam intra la metrou pentru că balanța contului curent era pe minus 20 pence. 
 • La trenuri (underground, overground) nu e valabilă chestia cu chitanța și balanța pe minus. Dacă nu ai bani suficienți nu te lasă să intri. 
 • Oyster-ul se alimentează la orice stație de metrou (fie de la automat, fie de la ghișeu) sau de la diverse magazine. Întreabă la casă.
 • Prețul unei călătorii variază în funcție de oră și de zona în care te afli. În principu vorbim despre 1.50 £ cu busul și 2.90 £ cu metroul.
 • Când te urci în autobuz sau când intri la metrou îți arată exact cât mai ai pe card, atunci când îl bifezi electronic. 
 • Există multe variante de abonament, așa că trebuie s-o identifici pe aia care te avantajează cel mai mult, în funcție de ruta și de zonele pe care le vei străbate în unitatea de timp dată (săptămână, lună, etc.).
 • Ciudățenie: se întâmplă relativ des ca un autobuz să-și termine mai devreme traseul (nu cunosc motivele). Dacă nu ai abonament pe ruta respectivă ia de la șofer o chitanță înainte de a coborî, pentru a te putea urca în următorul autobuz fără să te mai taxeze.
 • Folosește Citymapper, e sfânt într-un oraș ca Londra.
 • Metroul este foarte logic organizat și prezentat. Nu ai cum să te încurci dacă ești atent la lucrurile elementare pe care le urmărești și în București: 1. Ruta (fiecare are o culoare anume pe hartă). 2. Direcția (de exemplu nu te duci la Victoria Southbound când ești la Oxford Circus, adică în centru, și vrei să mergi în nord, ci la Victoria Northbound). 3. Destinația finală a trenului care ajunge în stație (asta dacă traseul se bifurcă la un moment dat și este deci posibil ca primul tren care vine după ce ajungi tu la peron să nu te ducă la destinația dorită, chiar dacă ai citit pe panouri că astea sunt stația și peronul corecte).
 • Robotul te anunță de fiecare dată care este următoarea stație, atât în bus cât și în tren, însă atenție la denumirile foarte asemănătoare (eu am luat țepe de genul ăsta, coborând la Caledonian Road Station când de fapt trebuia să cobor la Caledonian Road & Barnsbury Station; te doare bila, nu altceva).
 • Există autobuze care circulă noaptea, dar vin cam din 30 în 30 de minute. Și nu pe orice rută. Așa că dacă nu ai chef să dai bani la taxi (nu merită), să mergi pe jos sau să aștepți un autobuz fantomatic până-ți vine acru, ia-o spre hotel / casă până-n ora 12.00.
 • Mare atenție la două lucruri: în autobuz trebuie să te ții foarte bine de bare, mai ales dacă urci la etaj, altfel există risc serios de accidente. Nu glumesc. Te smucește bus-ul ăsta de nu-ți vine să crezi. Și dacă îți pasă și de banii tăi, nu doar de dinții pe care i-ai putea lăsa pe bara de susținere, bifează întotdeauna cardul când ieși de la metrou, chiar și atunci când nu treci prin ușa aia automată! Altfel se consideră că încă nu ai ieșit și vei fi taxat substanțial. Am pierdut de vreo două ori bani de pe card în felul ăsta și îmi venea să-mi dau palme. Deci urmărește aparatul și pune cardul pe el de fiecare dată când ieși de la o stație de metrou. Dacă ai ajuns în stradă și nu l-ai văzut, întoarce-te și caută-l. 
 • Autobuzul nu oprește în stație dacă nimeni din interior nu a apăsat un buton pentru a solicita oprirea și dacă nimeni din stație nu face semn că vrea să se urce. Există butoane din astea pe toate barele, nu le poți rata. Dar poți rata stația dacă nu-l apeși. Sistemul ăsta e foarte util mai ales la orele în care nu există o afluență mare de călători.
 • Nicidecum în ultimul rând, dacă vizitezi Londra comportă-te ca un londonez. Adică așa. Și nu uita că te urci în bus doar pe la ușa din față și cobori doar pe la cea din mijloc.

 Enjoy your stay!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite